Menu Sluiten

Köstersbulte

Aalten

Köstersbulte, Aalten

Fouten voorbehouden. Heeft u aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina of stuur ons een bericht!

De Köstersbulte in het centrum van Aalten loopt van de Markt omlaag naar de Landstraat, langs de eeuwenoude Helenakerk. De Köstersbulte telt slechts drie panden, tegenwoordig allen deel uitmakend van het gemeentehuis.

In het middelste pand, voorheen met adres Markt 1, opende F.J. Oberink in 1909 zijn manufacturenwinkel. Tegenwoordig is hier het plaatselijke politiebureau gevestigd.

Als het gesneeuwd had ging de jeugd op de ijsstoel al prikkende de helling af, de Landstraat over tot bijna tegen de pomp voor het huis van Joseph Driessen. In het huis op de voorgrond woonde Peters, een soort ‘bosjesman’ met hier en daar wat land. Boven, met de ingang opzij, woonde Nijenhuis. Hij strooide de asla leeg als de sleden voor zijn deur langs vlogen. Later vestigde zich in dit pand de ‘Geldersch-Overijselsche Bankvereeniging’. [Bron: Aalten in oude ansichten, E.M. Smilda]

In 1920 stortte een deel van het wegdek van de Köstersbulte in, toen er een zware vrachtwagen van Driessen vlak langs de muur van de kerk reed. Het bleek dat er zich onder het wegdek een grafkelder bevond, met daarin menselijke resten. Dit is niet vreemd, aangezien het oude kerkhof zich daar ooit tot vlakbij de bebouwing van de Köstersbulte uitstrekte.

Geschiedenis

Oberink, Köstersbulte 2, Aalten

Kadaster 1832

Köstersbulte, Aalten - Kadaster 1832
Bron: hisgis.nl
09-07-1920 - grafkelder vrachtauto Driessen Köstersbult
De Nieuwe Aaltensche Courant, 9 juli 1920

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen