Ormelstraat

Aalten

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

“De Ormelstraote in Aalten is eneumd naor den dikken Ormel, umdat den daor ne riege huuze hef laoten bouwen. Ormel kon de stene veur dee huuze goedkoop leveren, want he had op de Haort zelf ne steenovvend. Waor den estaone hef weet ik neet, maor onzen buurman GatJan van “De Stoffer” hef der hen arbeiden egaone, iederen dag hen en weer lopen naor de Haort.

Ormel wonnen op de Kleuver op de Haort, daor had hee an ’t varkenshuusken ne ronden schorssteen laoten metselen net as ne fabrieksschorsteen, neet zo hoge, maor toch nog wal een meter of acht hoge. Behalve boer was Ormel ook nog poldermeister van het Waterschap van de Slingebeake. At hee dan is hier of daor kwam schouwen, dan zat hee op een dogkarretjen, etrokken deur een wit peerd. Hee bleef dan gewoon op ’t kaorken zitten, dan kon hee de hele beake bekieken en kon hee metene den schimmel vaste hollen.

De Ormelstraote is langen tied onverhard west. Eerste is een pad van veldkeien midden over an elegd, later bunt dee vervangen deur klinkers, maor doo stonnen der an ’t ende twee paole, zodat ze d’r neet met ne wagen of kaore met peerd deur konnen rien. In dee tied gingen d’r arbeiders van Brevoort naor de fabriek van Dreessen op ’t Blik en dee fietsen dan ’s morgens en ’s aovends deur de Ormelstraote.

Op ne morgen fietsen den olden Ebbers met ziene jongens ook weer deur de straote, plotseling gin der ne deure los van ene van dee huuze en ne vrouwe gooien den inhold van ne pispot dwars ovver de straote. Moor een gedeelte kwam op ’t stuur van de fietse terechte en an dat stuur had Ebbers ne rooien zakdook hangen en in den zakdook had Ebbers ziene botterham veur ’s middags eknupt. Ik zol haoste zeggen, smakelijk etten”, maar Ebbers hef zich ’s middags wat anders te eaten ehaald.”

Opa Lensink, 1982, Brevoort

Bron: Ne göpse vetelsels ovver Aalten en Bredevoort

Van deur tot deur

Adresboek 1934


Reacties

5 reacties op “Ormelstraat”

 1. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  Ormelstraat 1 (b.j.1959) daar was ooit de fa.G.W.te Mebel gevestigd,later overgenomen en onderdeel van Henk te Winkel B.V.,beiden bedrijven waren aktief als loodgieter en aanverwante bezigheden.

  1. Melvin te Mebel avatar
   Melvin te Mebel

   Naar deze informatie was ik net op zoek! Dank Gerrit! 🙂

 2. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  Overigens vergeten te melden dat het om het/de adressen 19 en 21 gaat!Sorry!Zowel de adressen 19 als 21 dateren als twee-onder-een kap uit 1964.

 3. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  Dhr.Huinink is w.s.de vader of een ander familielid van Willie Gerritsen-Huinink,daar heeft zij met haar familie ook gewoond,verkaste later naar de “Nieuwe Wever-1”,Haart 89-1,toen Loohuisweg 8 en nu Loohuisweg 30.

 4. gerrit schreurs avatar
  gerrit schreurs

  Ik meen ooit van mijn moeder begrepen te hebben dat de grondstof voor deze stenen gevonden werd aan wat nu de Drenthelweg is,ongeveer tussen de “Anthonie Hoeve” en “Beestman”.Pal ten oosten van “Nieuw Drenthel” en het z.g.n.Seinhorstdieken dat naar de boerderij “Oud Drenthel” aan de Spiekerdiek loopt.Nu is de plek waar de grondstof gevonden werd gegroeid en drassis.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *