Bodendijk

Aalten

De Bodendijk heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van de belangrijkste hessenweg (handelsweg) tussen het Münsterland en Zutphen. Vanaf het huidige Plein Zuid liep de Bodendijk 3 kilometer lang vrijwel kaarsrecht – op een knik ter hoogte van De Kiefte na – naar de Kesenbulte. Lange tijd was daar de officiële grensovergang met Pruissen. Een deel van de Bodendijk draagt tegenwoordig de naam Kiefteweg. Zo ongeveer vanaf de Griesdijk tot aan de Kesenbulte.

Voor de aanleg van de Bocholtsestraatweg was het de enige verbindingsweg naar Duitsland. De huidige grensovergang bij Hemden was vroeger een modderig pad waarover je naar Aalten kon lopen. Later werd daar de Bocholtsestraatweg aangelegd, die daar nu Hamelandroute heet.

De naam Bodendijk herinnert aan de bodediensten op Bocholt. Langs de Bodendijk kwamen namelijk de bodes van kasteel Anholt naar Aalten, en dan verder naar Bredevoort. Ze kwamen te paard. Direct over de grens bij de Kesenbulte gingen de bodes ook wel eens rechtsaf om via de Ringkampsbulten naar Bredevoort te gaan. Maar dat was een gevaarlijke weg. Men heeft in de Ringkampsbulten ooit het dode lichaam van zo’n ruiter gevonden die daar begraven lag. Het blijft een vraag wat hem daar overkomen is. Via de Bodendijk was de tocht voor zo’n ruiter veel veiliger. Er kwamen ook wel eens koetsen over de Bodendijk met daarin belangrijke personen.

De Bodendijk liep over de Kieftsheide in de Aaltense Heurne. Een kieftsheide is een hei waar als opslag dennenbomen (In het Duits ‘Kiefer’) voorkwamen. Als je die opslag niet verwijderde, dan onstond er een dennenbos. Er is daar wel een dennenbos, maar dat is aan de kant van de Ongena. Daar stonden, en staan nog wel hoge dennebomen. In dat dennenbos is op omstreeks 1630 een Engelsche Schans aangelegd. Men heeft zich lang afgevraagd wat die paalgaten daar bij dat dennenbos toch betekenden. Maar dat waren geen paalgaten. Dat waren struikelgaten die gegraven werden om de paarden van aanvallende ruiters te laten struikelen. Maar er zijn daar nooit aanvallende ruiters geweest. Wel werden er oefeningen voor ruiters gehouden. Er zijn bijvoorbeeld knopen van een ruiteruniform gevonden.

Van de huizen Bodendijk 37 t/m 43, ter hoogte van de huidige kruising met de Koopmanstraat en Nijverheidsweg, gaat het verhaal dat deze gebouwd zijn van de zwartgeblakerde stenen, die nog te gebruiken waren na de brand van de katholieke kerk in de Dijkstraat. Daarom werden de huizen witgepleisterd. De huizen staan er nog steeds.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Bronnen

Van deur tot deur


Reacties

2 reacties op “Bodendijk”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Volgens mij is de Bertus ter Maat,de slachter een heel andere man.

  2. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Jarenlang werke Lambertus(Bertus)ter Maat bij de Houtzagerij te Paske,een ruime 100 meter van zijn woonhuis verwijderd aan de Bodendijk 5.te Paske had har adres aan de de Industriestraat 3(?).Ik meen dat hij ook een periode voor de A.R.P.deel uit maakte van de gemeenteraad van Aalten.Ik vond hem een markante man.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *