Kiefteweg / Veenhuisweg, Heurne

Bij de groene grensovergang tussen Nederland en Duitsland aan het einde van de Kiefteweg (vroeger: Bodendijk) staat op een heuveltje, de zogenaamde ‘Kesenbult‘, een eeuwenoude grenssteen. De steen is gemaakt van Bentheimer zandsteen, en draagt de wapens van Gelderland en Münster, het jaartal 1766 en het nummer 171.

De steen markeert al meer dan 250 jaar een eens zeer belangrijke grensovergang, want de Bodendijk maakte destijds deel uit van de handelsroute tussen Gelre en Münster. Hier passeerden naast handelsreizigers ook koninklijke boden, oftewel boodschappers, vandaar de naam Bodendijk.

Kreuzkapelle

Tijdens de hoogtijdagen van het calvinisme (1675-1799), toen in Nederland het katholieke geloof niet meer uitgeoefend mocht worden, staken ook de katholieken van Aalten en Bredevoort hier regelmatig de grens over. Ongeveer tweehonderd meter voorbij de grens stond namelijk ooit de katholieke Kruiskapel.

Deze kapel was in 1675 gebouwd op het goed Reyerding, in opdracht van de bisschop van Münster, Bernard van Galen. Het was een achthoekig, houten gebouw en werd het religieuze middelpunt voor de verbannen katholieken uit Aalten en Bredevoort. Volgens overlevering gingen de gelovigen in werkkleding en met hun werktuigen naar de kapel, om te voorkomen dat ze zouden opvallen als kerkganger.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken


Kadastraal nr.R-426
FunctieGrenssteen
Bouwjaar1766
MonumentRijksmonument

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *