Menu Sluiten

Zondagsschool IJzerlo

Dinxperlosestraatweg 157a, IJzerlo

Beschrijving

In de negentiende eeuw had dominee Breukelaar er voor gezorgd dat er zondagsscholen kwamen in Aalten. Voor kinderen in de omliggende buurtschappen werd de zondagsschool bij iemand thuis op een boerderij gehouden, zodat de kinderen niet helemaal naar het dorp hoefden te gaan. Allengs ontstond in de buurtschappen de behoefte om hiervoor een lokaal of zondagsschoolhuuske te bouwen. Er verschenen in totaal negen zondagsschooltjes, waarvan er nog slechts enkele bewaard zijn gebleven.

Ook in IJzerlo heeft een zondagsschooltje gestaan. Dit zou bij boerderij Smitshuus / De Timpert moeten zijn, volgens ‘Boerderij- en Veldnamen in Aalten’. Bestaat dit gebouwtje nog?

Vermeldingen

Adresboek 1934

IJzerlo 29 > 102

Zondagschoollokaaltje

Adresboek 1967

Hierin staan nummer 102 noch zondagsschool vermeld.

Bestaat dit gebouwtje nog? Als u meer informatie en/of foto’s heeft van het zondagsschoolgebouw in IJzerlo, reageer dan onderaan deze pagina of stuur ons een bericht!

Kenmerken

Kadastraal nr.S-659
FunctieZondagsschool
Bouwjaaronbekend
Monumentnee

Bronnen

  • Adresboek gem. Aalten, 1934 & 1967
  • ‘Boerderij- en Veldnamen in Aalten’
  • Kadastrale kaart

2 reacties

  1. gerrit schreurs

    Bovenstaand bericht klopt helemaal,oud adres was IJzerlo (bij) 101.Daarna,in 1967 werd het Stokkertweg 2-a.Een foto is te vinden op pagina 38 van Boerderij-en Veldnamen.

  2. Hans Arentsen

    Ik weet het niet zeker maar was dat niet op Dinxperlosestraatweg 157a? Ik meen mij te herinneren dat er een gebouwtje naast de woning stond.dat als schuurtje of zoiets gebruikt werd. Heeft volgens mijn herinnering ook een soort kleine kerkramen. ik weet niet of het er nog staat. Er woonde Vaags en Bruggink.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen