Kantonrechter en boekhandelaar

Johan (roepnaam: Hans) Pruim werd in 1931 geboren in Hilversum. Van 1959-1987 was hij jurist en van 1987-1990 advocaat te Den Haag. Vervolgens bekleedde hij van 1990-1997 de functie van kantonrechter in Terborg. Hij woonde met zijn echtgenote Loeki op Beekhuize, de voormalige woning van textielfabrikant Driessen aan de Dijkstraat in Aalten. Loeki dreef hier een hotel.

Na zijn afscheid als kantonrechter verhuisden hij en zijn echtgenote Loeki naar de Hozenstraat 2 in Bredevoort. Daar begonnen zij een boekhandel en antiquariaat.

In Bredevoort was de heer Pruim actief als bestuurslid bij het Boekbindersgilde Hameland. In 1997 schreef hij een boekje getiteld: ‘Een spijl in het hek’. Dit boekje vertelt de geschiedenis van de herovering van Bredevoort door Prins Maurits op de Spanjaarden in 1597. Bredevoort was tijdens de Tachtigjarige Oorlog omringd door moerassen. Door gebruik te maken van kurkmatten wist Prins Maurits met zijn troepen Bredevoort te heroveren. Bij de presentatie van het boekje werden enkele exemplaren met een omslag van kurk aangeboden aan wethouder Udo-van Helden en de eredrost van Bredevoort, oud-burgemeester Bekius.

De heer Pruim heeft zich ook verdienstelijk gemaakt voor ouderenzorgorganisatie Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé. Vanaf 1993 was hij betrokken als begeleider van de fusie tussen de Winterswijkse huizen en vanaf 1995 als voorzitter van de Raad van Toezicht. In die functie heeft hij zich met overgave ingezet voor het welzijn van hen die binnen Zorgcombinatie Marga Klompé wonen en werken. Na zijn terugtreden in 2006 bleef hij de stichting volgen als erevoorzitter.

Na een periode van afnemende gezondheid overleed Mr. Hans Pruim op 4 mei 2014, op 83-jarige leeftijd. Hij werd begraven op begraafplaats Berkenhove.

[Bron: FilmAalten]


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *