Menu Sluiten

Doeke Bekius

Burgemeester (1976 – 1988)

Doeke Bekius (Gauw, 14-11-1922 – Haart, 08-06-2013) was een Nederlands politicus van de ARP en later het CDA.

Hij werd geboren en groeide op in het dorp Gauw nabij Sneek. Na de ULO trad hij op zestienjarige leeftijd in dienst van de gemeente Wymbritseradeel, een plattelandsgemeente om Sneek met 28 dorpen. In 1946 ging Bekius van de plattelandsgemeente naar de stad Zutphen. Met deze ervaring was hij in 1951 klaar voor zijn baan bij de gemeente Apeldoorn als chef Algemene Zaken. In juli 1961 werd hij burgemeester van Westdongeradeel en in december 1966 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Kollumerland en Nieuwkruisland.

Medio 1976 werd Bekius burgemeester in de gemeente Aalten, als opvolger van burgemeester Faber. Het stadje Bredevoort zag hij als een geschenk, een enthousiaste taak. Hij werd daar in 1988 tot ‘eredrost’ benoemd. Na zijn pensionering is hij in de gemeente Aalten blijven wonen. Hij bleef lid van zowel Bredevoorts Belang als Haarts Belang. Bekius werd na zijn pensionering actief bij de VKK (Vereniging van Kleine Kernen) Gelderland. Eind 1987 begon hij daar als adviseur van het bestuur, maar hij werd al snel bestuurslid en was daarna later jarenlang voorzitter.

Hij woonde en overleed in de buurtschap Haart, in de gemeente Aalten. Hij is begraven op 14 juni in Gauw.

Leestip

‘Van Maire Stumph tot Burgemeester Stapelkamp’, door Leo van der Linde

Burgemeester Doek Bekius

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen