Politicus

Willem Antoon (Wim) Mateman (Aalten, 07-05-1945 – Rijswijk, 08-06-2019) was een Nederlands politicus. Namens het CDA was hij van 1979 tot 1998 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Mateman was van 2003 tot 2018 wethouder, gemeenteraadslid en fractievoorzitter voor het CDA in de gemeente Rijswijk.

Mateman volgde een opleiding MO-staatsinrichting en MO-staathuishoudkunde. Vervolgens studeerde hij sociologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij was in zijn studententijd medeoprichter van de Studentenvakbeweging in Nijmegen. Mateman werd na zijn studie docent economie, staatsinrichting, en maatschappijleer aan de Christelijke middelbare school in Zutphen. Vanaf 1970 was hij lid van de Provinciale Staten van Gelderland en lid van de gemeenteraad van Aalten namens de Christelijk-Historische Unie (CHU). Tevens werd hij wethouder in Aalten.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1977 stond Mateman kandidaat voor het CDA, maar hij werd niet direct gekozen. Later dat jaar kreeg hij de mogelijkheid in de Kamer zitting te nemen, maar hij weigerde. Twee jaar later kwam Mateman alsnog tussentijds in het parlement. Op 28 augustus 1979 werd hij beëdigd. In de Kamer hield hij zich onder andere bezig met handelspolitiek, defensie en binnenlands bestuur.

Wim Mateman behoorde tot de conservatieve vleugel van het CDA. Toen hij de Kamer moest verlaten omdat de nieuwe partijleiding de fractie wilde vernieuwen was hij erg teleurgesteld. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1998 was Mateman niet meer verkiesbaar.

In 2003 werd hij voor het CDA wethouder Financiën en Grondzaken in de Zuid-Hollandse gemeente Rijswijk. In mei 2014 verdween het CDA uit het Rijswijkse college en keerde hij terug in de gemeenteraad; hij werd voorzitter van de CDA-fractie. In 2018 nam hij afscheid van de lokale politiek.

Mateman was getrouwd en kreeg twee kinderen. Mateman werd in 1992 onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1998 als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 1992 werd hij uitgeroepen tot Pijproker van het jaar.

Wim Mateman (1945-2019)

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Bronnen

Eigengereide ‘rechtsbuiten’ van het CDA – NRC Handelsblad, 13 april 1992


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *