Stationsstraat, Aalten

Het onderduikersmonument aan de Stationsstraat is een dankbetuiging van oud-onderduikers aan de Aaltense bevolking voor hun gastvrijheid en aan de verzetsmensen die de stuwende kracht waren bij het onderbrengen van de onderduikers.

Het monument bestaat uit een bakstenen gedenkmuur met fontein. In de gedenkmuur zijn een bronzen plaquette en twee gebeeldhouwde fragmenten van natuursteen aangebracht.

Het monument is onthuld op 4 oktober 1947 door mevrouw D.G. Wikkerink-Eppink, de echtgenote van verzetsleider Hendrik Jan (Ome Jan) Wikkerink.

De tekst op de plaquette luidt:

AANGEBODEN AAN DE GEMEENTE AALTEN DOOR ONDERDUIKERS
WELKE IN DE BEZETTINGSJAREN 1940-1945
HIER EEN VEILIG TOEVLUCHTSOORD GEVONDEN HEBBEN.

Op de gebeeldhouwde fragmenten staat als tekst psalm 91:5 en 6.

De tekst van het linker fragment luidt:

GIJ ZULT NIET VREZEN VOOR DE SCHRIK DES NACHTS,
VOOR DE PIJL DIE DES DAAGS VLIEGT;
VOOR DE PESTILENTIE DIE IN DE DONKERHEID WANDELT,
VOOR HET VERDERF DAT OP DE MIDDAG VERWOEST.

De tekst van het rechter fragment luidt:

WANT HIJ ZAL U DEKKEN MET ZIJN VLERKEN EN
ONDER ZIJN VLEUGELEN ZULT GIJ BEROUWEN.

Het linker beeldhouwwerk is een voorstelling van drie bespijkerde laarzen van de horde der barbaren die een jong ontkiemende vrucht dreigen te vertrappen. Dit symboliseert de overweldiging en bezetting en beeldt het bedreigde jonge leven uit dat toch ontkiemt, ondanks het gevaar. Het rechter fragment is een pelikaan die met uitgespreide vleugels het nest met jongen beschermt. De pelikaan is een christelijk symbool voor totale zelfopoffering. Volgens de legende voedt de vogel haar jongen met haar eigen bloed. De vogel staat symbool voor de inbreng van het verzet in de strijd tegen de bezetter. Het tanende hakenkruis op de achtergrond verbeeldt de vergankelijkheid van de bedreiging.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Bronnen


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *