Menu Sluiten

OLS IJzerlo

Dinxperlosestraatweg 125, IJzerlo (herbestemd)

Beschrijving

De oude Openbare Lagere School in IJzerlo werd in 1914 in gebruik genomen. Nadat begin jaren dertig van de vorige eeuw een gereformeerde lagere school in IJzerlo werd geopend gingen de meeste leerlingen daar naartoe. Zo werd de openbare school overbodig. Later kreeg de Coöperatieve Landbouwvereniging (CLV) de beschikking over het gebouw. Het diende vele jaren als overslagstation. Daarna deed het ook nog dienst als stalling voor paarden en pony’s.

De huidige bewoners kochten het pand in 1999 en een flinke verbouwing volgde. De twee lokalen en de gang verkeerden nog in originele staat. In 2005 kon het pand worden aangepakt. De verbouwing duurde drie jaar. Met behulp van de Aaltense architect Rinke ter Haar werd de school omgetoverd tot behaaglijke woning met atelier. Het pand heeft zijn authentieke uitstraling behouden.

Adresboek 1934

IJzerlo 6 > 14

Schoolgebouw

Adresboek 1967

IJzerlo 14 > Dinxperlosestraatweg 125

Pakhuis Coöp. Landbouw Ver.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.S-428
FunctieBasisschool,
Woonhuis
Bouwjaar1914
MonumentRijksmonument

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen