Grevinkhof

Grevinkweg, Dale (verdwenen)

Beschrijving

In 1254 wordt melding gedaan van de ‘curtis Grevinkhof sita in parochia Alethe‘ (het hof Grevinkhof, gelegen in de parochie Aalten).

Destijds hoorde er al een watermolen bij de Grevinkhof, dat toen een Lohnse bezitting was. Vermoedelijk is rond 1500 het molenrecht van de Grevinkhof naar de Ahof overgegaan. Bij de verbreding van de Slinge in 1969 werden eiken funderingspalen van de molen gevonden, die een breedte van ca. 12 m besloegen.

In 1200 werd melding gemaakt van het landgoed „Kortebeke”, als bezitting van de bisschop van Utrecht. Ook wordt melding gemaakt van de „Grevinkhof”, als bezitting van Graaf Otto van Loon, die deze bezitting in 1370 aan enige zijner bloedverwanten overdroeg. De Grevinkhof en het daarbij gelegen „Nonhof” zijn dus historische plekjes bij Aalten. Ook van het Scholtengoed „Hondorpe” wordt al in die jaren melding gemaakt.

De getoonde locatie op de kaart is een schatting.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.
FunctieBoerderij,
watermolen
Bouwjaar
Monumentnee

Bronnen

  • Delpher
  • ‘Molens, Mulders, Meesters’, Hagens. Verzameling H. van der Kaay

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *