Menu Sluiten

Zondagsschool Dale West

Aladnaweg 3, Dale

Zondagsschool Dale West, Slatdijk

Ongeveer op de locatie waar tegenwoordig buurtschapshuis ‘t Romienendal is, aan de huidige Aladnaweg, stond vroeger zondagsschool Dale West. In ‘Boerderij- en Veldnamen in Aalten’ zien we een ‘Zondagsschoolhuusken’ ingetekend bij ‘Nooitgedacht’ aan de Slatdijk. Was dit wellicht een voorganger daarvan?

De zondagschoolvereniging Dale werd opgericht op 2 maart 1928. Het doel van de vereniging was ‘oprichting en instandhouding van een christelijke zondagschool’. Er was ook een zondagsschool Dale Oost, aan de Walfortlaan.

In 1986 werd de zondagsschool aan de Aladnaweg te klein en voldeed niet meer aan de eisen van die tijd. Voorheen maakten de zondagsschool en de jeugdclubs gebruik van het gebouw en gaf men af en toe een verjaardagspartijtje. De zondagsschoolvereniging had tot dan toe het gebouw beheerd en onderhouden, wat financieel steeds moeilijker werd. Bovendien wilde men meer mogelijkheden om andere verenigingen op te richten en te huisvesten. Daarom werd in december 1986 een nieuwe vereniging voor een Gebouw voor algemeen Christelijke Belangen te Dale opgericht.

Avondrood, Bekenhuis, Glieuwe, Heedveld, Nieuw Ebbers, Nieuwe Nooitgedacht, Peerdeboer, Dale
Fragment uit ‘Boerderij- en Veldnamen in Aalten’, geprojecteerd op Google Maps

Het oude zondagsschoolgebouw werd overgenomen van de zondagsschoolvereniging. Allerlei mogelijkheden werden onderzocht, maar uitbreiding van het gebouwtje bleek een onmogelijke zaak. Het roer werd omgegooid en het naastgelegen perceel werd aangekocht.

Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden. Om de financiële kant van de zaak rond te krijgen begon men acties te houden, zoals een rommelmarkt, een oldtimershow en een rondgang onder de leden. Ook verstrekte de gemeente Aalten een lening. Met dit alles en heel veel hulp van klussende leden kwam nieuwe gebouw tot stand. Op 3 april 1991 werd ‘t Romienendal officieel geopend.

Adresboek 1967

Dale 27/1 > Slatdijk 7

Zondagsschoollokaal

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen