Eerste Broekdijk 85, Aalten (verdwenen)

Wisselink's Textielfabriek, Aalten (1987)

Textielweverij Wisselink Textiles, voorheen Gebr. Driessen, maakte sinds 1960 deel uit van de Textielgroep Twente. Zij maakten onder meer technisch textiel, tent- en vlaggedoek. Het bedrijf was sinds jaar en dag gevestigd aan de Dijkstraat, maar veroorzaakte daar in de dorpskern teveel geluids- en trillingsoverlast.

Daarom verhuisde de fabriek in 1981 naar een nieuw pand aan de Eerste Broekdijk, op bedrijventerrein ’t Broek. Zusterbedrijf Koala Tricotagefabriek verhuisde naar de Industriestraat. Door deze verhuizing bleven ruim 200 arbeidsplaatsen behouden.

De officiële opening van het nieuwe pand werd verricht door toenmalig Commissaris van de Koningin in Gelderland, de heer Geertsema. Het bedrijf kreeg van het gezamenlijk personeel een pyramidevormig beeld met afgestompte top cadeau, met de inscriptie: ‘OP NAAR DE TOP’. Die top heeft Wisselink echter nooit bereikt.

Modernste van Europa

De nieuwe weverij was destijds met afstand de modernste van Europa. Er stonden aanvankelijk 76 supermoderne Sulzer projectielweefmachines en 20 oudere Picanol weefmachines. Directeuren waren achtereenvolgens de heren Schukkink, Van der Gronden (tijdelijk), Defourney en Brouwer.

Enkele keren per jaar werden er feesten georganiseerd. Hoogtepunten waren de sportdagen met de zusterbedrijven in Enschede, Weerselo, Hengelo en in het Belgische Bree. Ook het 100-jarig bestaan van het concern in het Theaterhotel in Almelo was een geweldig feest. Wisselink had een eigen schietvereniging, ‘WIA’ (Wisselink Textiel Aalten) en was aangesloten bij de Aaltense Schietbond.

Desondanks was het hard werken geblazen in de textiel: ploegendiensten, stof en kabaal… Vooral veel kabaal!

Overname en sluiting

Met de firma Wisselink ging het op een gegeven moment niet goed meer. In 1997 werkten er 93 mensen bij Wisselink. Dit was al een stuk minder dan in de jaren daarvoor. Na een aantal vervelende reorganisaties viel in 2002 letterlijk en figuurlijk het doek. Het bedrijf werd overgenomen door de Duitse firma Setex. Een jaar later werd de gehele productie verplaatst naar de hoofdvestiging in het Duitse Dingden. Op 31 maart 2003 sloot de fabriek in Aalten en kwam het pand aan de Eerste Broekdijk leeg te staan.

Enige jaren na de sluiting werd het pand aangekocht door de firma Kaemingk Season Decorations. Het voormalige productiebedrijf werd nu ingericht als magazijn. In 2015 werd het gebouw gesloopt en bouwde Kaemingk er een nieuw en groter magazijn voor in de plaats.

Uitvinding

Op 16 augustus 1980 berichtte De Telegraaf over een nieuwe vinding van textielfabriek Wisselink:

Schulp zonder knoopjes voor soldaten bedacht

Soldaten kunnen in de toekomst letterlijk in hun schulp kruipen. Schulp heet namelijk de tent die in opdracht van het ministerie van Defensie voor het leger werd ontwikkeld. Het is een tweepersoons enkeldakstent voor mobiel gebruik, snel op te zetten en niet zwaar.

Dat laatste is te danken aan een nieuw soort tentdoek, KSOOI/Wetfold, een vinding van textielfabriek Wisselink in Aalten. Het is lichtgewicht katoendoek, voorzien van een zogeheten multi-poreuze coating (MPC).

Bivakkeren wordt er een stuk makkelijker door. Want het bijzondere van dit doek is dat het niet gaat lekken als het tijdens een regenbui wordt aangeraakt of als het kletsnat wordt opgevouwen en ingepakt.

En dank zij een ingenieus spansysteem zijn er slechts twee haringen nodig om het onderkomen op te zetten. Wat wil je meer als soldaat op veldoefening in barre weersomstandigheden?

Het zijn trouwens niet alleen de soldaten die kunnen genieten van de door Mick Schmidt ontworpen tent. Er is ook een civiele versie van gemaakt. En die is bekroond met de ANWB-prijs 1986-‘B7 voor het beste tentontwerp van het jaar.

Het grootste voordeel van de tent is misschien dat het niet twee halve tenten zijn. Er zit geen knoopje aan. Er komt alleen misschien ruzie over wie van de twee het ding op zijn ransel neemt.

Trillende fabriek wordt verplaatst (Wisselink Textiel) - Telegraaf, 16 augustus 1980
De Telegraaf, 16 augustus 1980
Wisselink's Textielfabrieken BV, Aalten (1982)
Wisselink’s Textielfabrieken BV, Aalten (1982)
Cadeau personeel Wisselink Textiel - 'Op naar de Top'
Cadeau personeel bij de opening
Textielfabriek Wisselink, Aalten (nov 1982), foto Clemens Wijkamp
Weverij november 1982 (foto: Clemens Wijkamp)

Video

In 1990 maakte FilmAalten filmopnamen in de Textielweverij van Wisselink:

Bronnen


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *