Broekstraat 13, Aalten

Kaemingk Season Decorations is met ruim 500 werknemers één van de grootste werkgevers van Aalten. Het bedrijf omschrijft zichzelf als een innovatieve leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar. Met een assortiment dat ruim 19.000 artikelen telt, leveren ze aan meer dan 73 landen over de hele wereld.
Het begon allemaal in oktober 1936 met de vennootschap B. Lusink & Co. Deze groothandel in onder meer garen, band, toiletartikelen, sponzen en zemen werd in 1937 overgenomen door H.A.J. (Johan) Kaemingk. Hij heeft de onderneming helemaal opnieuw opgebouwd en breidde het assortiment uit met producten als speelgoed, feest- en huishoudelijke artikelen en luxe lederwaren.
Hogestraat

De firma H.A.J. Kaemingk kreeg per 1 juni 1941 de rechtsvorm vennootschap onder firma. Als vennoten werden ingeschreven Johan Kaemingk en zijn jongere broer Johan Wilhelm (Wim). Van de twee broers was Wim de verkoper. Het bedrijf was “een grossierderij in borstelwerk, galanterieën en schrijfbehoeften en wat in den ruimsten zin tot deze branche behoort” en was gevestigd aan de Hogestraat 1 in Aalten. Als datum van vestiging werd 1 januari 1939 opgegeven.
In 1942 kreeg architect Hebly uit Aalten van de firma Kaemingk opdracht een pakhuis te tekenen. Kaemingk had een optie genomen op een stuk braakliggend grond links naast het spoorwegstation in Aalten. Hoewel het ontwerp klaar was, is er – vermoedelijk vanwege de oorlog – niets van gekomen en liet een verdere uitbreiding nog jaren op zich wachten.
In 1948 liepen de zaken naar wens. Men trof voorbereidingen om het bedrijf uit te breiden. Op 23 januari 1950 kocht Kaemingk de panden Hogestraat 5 en 7. De winkel met de woning erachter op no. 7 en het magazijn op no. 5.
Op de Hogestraat 7 woonde aanvankelijk kruidenier Prinsen die na de oorlog naar Canada vertrok. Daarna kwam Wim Brethouwer erin, ook als kruidenier. Aangezien de winkel niet goed liep, vertrok hij al weer snel en vestigde Johan Heideman zich in de winkel met een filiaal van stomerij Hölscher. Naderhand verhuisde hij naar een pand aan de Landstraat, waar de stomerij nog vele jaren was gevestigd. Op no. 5 werd het magazijn weer als dusdanig in gebruik genomen en kwam er boven op de eerste verdieping een kantoor. Nadat Heideman was verhuisd, verplaatste men het kantoor naar de voormalige winkel.
Begin 1954 verhuisde Kaemingk officieel naar de Hogestraat 5. Het pand waar Kaemingk eerst in had gezeten Hogestraat 1 – het huis van de ‘Hook Jödde’ dat hij huurde van Van Lochem – werd afgebroken.
Industrieterrein
Na de uitbreiding van Hogestraat 7 maakte men in 1962 ook een begin met de bouw van het magazijn aan de Tweede Broekdijk 9. Dat was wederom ontworpen door architect Hebly uit Aalten. Het betrof een stenen magazijn met een vuurwerkkluis. Wegens allerlei verordeningen was het niet langer toegestaan het vuurwerk aan de Hogestraat op te slaan.
Daarmee zat Kaemingk verspreid op twee locaties. Het zou nog twintig jaar duren, voordat ook het kantoor naar het industrieterrein werd verplaatst. In 1981 verhuisde Kaemingk naar de Broekstraat 13. Het kantoor werd naderhand diverse malen uitgebreid. Er werd al spoedig een tweede showroom geopend, 400 vierkante meter groot.
De verzending van de artikelen geschiedde voortaan vanuit het magazijn aan de Tweede Broekdijk. Het magazijn mocht destijds niet al te hoog worden gebouwd: op grijphoogte, want van een heftruck was toentertijd nog geen sprake. Als Johan Kaemingk op het magazijn kwam, zei hij steevast over de stellingen: “Jammer van de lucht die daar nog boven zit.”
Kaemingk bleef groeien en specialiseerde zich steeds meer in kerstartikelen, kerstversiering en kleinvuurwerk. Een goede beslissing, want de groei zette door. In de jaren 80 had het bedrijf grote behoefte aan opslagruimte. Daarom bouwde men aan de Broekstraat een aantal Romneyloodsen. Deze waren snel en relatief goedkoop te realiseren.
Verkoop en groei
In 1992 verkocht de familie Kaemingk de aandelen. De Aaltense onderneming was inmiddels zo succesvol, dat ook bedrijven uit het buitenland interesse toonden. In 2001 werd Kaemingk verkocht aan een Amerikaanse investeerder. Hierdoor kreeg men meer groei- en inkoopmogelijkheden en toegang tot de Amerikaanse markt.
Begin 2006 kwam Kaemingk weer in Nederlandse handen. Daarna ging het snel. Het bedrijf was al actief in Duitsland, Frankrijk en België, nu volgde ook het Verenigd Koninkrijk.
Het bedrijf is tegenwoordig verspreid over diverse locaties op het bedrijventerrein van Aalten.
Bron o.a.: kaemingk.com