Haartsestraat 8, Aalten (verdwenen)

Beschrijving

In 1928 werd in Aalten de eerste Nederlandse landbouwhuishoudschool met ‘christelijk’ voor de naam geopend. Deze eerste christelijke landbouwhuishoudschool werd geopend aan de Haartsestraat, op de plaats waar nu de Hema staat. Er werd begonnen met twee leerjaren. De school heeft zich snel en goed ontwikkeld.

Vooral na de Tweede Wereldoorlog is door de school veel gedaan aan het geven van cursussen aan plattelands- en andere vrouwen. Ook het dagonderwijs heeft zich steeds verder uitgebreid. De laatste jaren werden middelbare beroepsopleidingen toegevoegd. In 1956 verrees de nieuwbouw aan de Oranjelaan.

Daarna heeft het gebouw nog enige tijd dienst gedaan als (dépendance van de?) Technische School.

Archieven

Adresboek 1934

Aalten D604 > Haartschestraat 8

Nijverheidsschool

Adresboek 1967

Haartsestraat 8

Chr. Techn. School

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.I-11205
FunctieMiddelbare school
Bouwjaar1928
Sloopca. 1970

Bronnen


Reacties

Eén reactie op “Nijverheidsschool”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Ik heb vier jaar op de C.T.S.onderwijs gehad,hoofdzakelijk aan de Polstraat(was dat niet nr.25 ?),een deel er van vond ook aan de Haartsestraatweg plaats,een oud gebouw dat prachtige plafonds in stuc’werk uitgevoerd had,aangebracht op een ondergrond van stroomatten.Toen ik daar onderwijs kreeg had er al een beetje verval plaatsgevonden.Ik kreeg daar o.a. les in Nederlands en Godsdienst en Geschiedenis van Postema(van de Varsseveldsestr.weg),Timmeren in de eerste klas van (Jan?)Kappers jr.(zijn vader was de concierge van de C.T.S. aan de Polstraat en zijn opa van de oude huishoudschool/dependance C.T.S.)Verdere timmer-opleiding gebeurde aan de school op de Polstraat door,eerst de onderwijzers van de Woestijne en later door Johan Hoftijzer.Ook G.W.ter Haar van de Prinsenstraat 16 gaf daar les(o.a.schilderen en decoratie),hij had tevens zijn eigen schildersbedrijf met winkel.Een zoon van deze laatste is sinds kort op de Haart neergestreken na lang in Katwijk of omgeving gewoond te hebben(en die maakt kunst met en van glas).

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *