Haartsestraat, Aalten (verdwenen)

Burchard Diederik Gerhard Muller was eigenaar van twee manufacturen-, ijzer- en galanteriewinkels. Ook dreef hij een graanhandel en had hij een kruidenierszaak. In 1870 startte hij een stoomblekerij op het Geurken aan de Haartseweg waaraan twee jaar later nog een ververij en drukkerij werden verbonden. Muller startte enkele jaren later ook een stoomweverij. Muller woonde aan de Lichtenvoordsestraatweg in Aalten.

Het zo nodige water onttrok men aan de beek. Drie gebroeders van deze familie hebben nog geprobeerd de watermolen op de Pol te kopen, nadat deze ook al een keer was afgebrand en wel op 1 mei 1853. De watermolen met stuw werd echter door de gemeente aangekocht en rond de eeuwwisseling gesloopt.

Brand

Op 6 mei 1902 brandde de fabriek van Muller af en werd niet meer herbouwd of voortgezet.

Aalten, 6 Mei – Hedenmiddag omstreeks 4 uur ontstond er brand in de fabriek van de hh. Gebrs. Muller op ongeveer 10 minuten buiten de kom van ’t dorp gelegen. Van de verschillende gebouwen zijn geheel in de asch gelegd: de drukkerij, stoomdrogerij en het magazijn met vele goederen. De oorzaak is onbekend. Het oude gedeelte is afgebrand. De gebouwen voor de weverij zijn behouden gebleven.

Zutphensche Courant, 8 mei 1902

Dinsdagmiddag tegen 4 uur werden we plotseling opgeschrikt door het luiden der brandklok. Het was spoedig een buitengewone drukte op de straat en de brandspuiten trokken achter elkaar in de richting van den Haartschen grintweg, want al spoedig wist men dat de brand woedde in de fabriek van de heer Muller, aan dien grintweg gelegen.

Het hooge gebouw, waar de weverij, drukkerij en drogerij was, is geheel door het vuur vernield en de machines zijn natuurlijk onbruikbaar geworden, terwijl ook het magazijn met vele goederen een prooi der vlammen werd. De weverij heeft niet geleden, terwijl de machinekamer, door het flink optreden der brandweer, die daar ook voldoende water had, eveneens kon behouden blijven. Dat er overigens veel waterschade is aangericht, spreekt van zelf.

Nieuwe Winterswijksche Courant, 10 mei 1902

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.


Reacties

Eén reactie op “Fa. Gebroeders Muller”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Als de gebr.Muller dit op het Geurken allemaal begonnen zijn zal de plek waarschijnlijk ten zuiden van de Haartsestraat geweest zijn,in de buurt van het Jodenkerkhof en waar nu de tennisclub haar plek heeft,ongeveer tegenover het AZSV-terrein/Nannielaantje.Water betrok men waarschijnlijk uit de Keizersbeek,alhoewel het trace van de beek niet goed te volgen is.Trouwens,er zijn drie plekken in deze omgeving die de naam Geurken gegeven zijn,de derde ligt in het Loohuisbos en deze lijkt het mij niet te zijn!!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *