Menu Sluiten

Boterfabriek Aalten

Admiraal de Ruyterstraat 10, Aalten (verdwenen)

Boterfabriek, Admiraal de Ruyterstraat, Aalten (1936)

De Aaltense Coöperatieve Zuivelfabriek (ACZ), plaatselijk beter bekend als de Boterfabriek, werd in 1896 opgericht. Het initiatief tot oprichting kwam van de heer Slicher van Bath, naar wie een straat in Aalten is vernoemd.

De eerste besprekingen tot oprichting van de fabriek werden op 27 december 1895 gehouden. Op 21 februari 1896 besloot men tot oprichting van de fabriek, waarbij Slicher van Bath werd benoemd tot voorzitter van de coöperatie. De overige bestuursleden waren W.F te Bokkel, H.W. Westendorp, C. Tolkamp, H. Lammers, W. Rosier, E. Scheffer, W. Lammers, Joh. Obbink, R. van der Wint, J.W. Klein Poelhuis en G.J. Hoftijzer.

Het fabrieksgebouw met het machinepark kostte destijds circa 18.000 gulden. Het geld werd verkregen door uitgifte van obligaties en het plaatsen van aandelen à tien gulden. De eerste melk werd ontvangen op 21 september 1896. Directeur werd R. de Jong, die deze functie slechts anderhalf jaar vervulde. Hij werd opgevolgd door G. de Vries.

De eerste weken werd er tussen de 2600 en 2800 liter melk geleverd. In het begin werd de boter voor het merendeel naar Engeland verkocht.

In de nacht van 6 op 7 mei 1920 werd uit een brandkast in het kantoor van directeur De Vries een geldbedrag van ruim 14.000 gulden gestolen. Na maandenlang onderzoek door Justitie en Marechaussee in deze geruchtmakende zaak, leidde een heuse undercoveroperatie uiteindelijk tot de arrestatie en veroordeling van de twee daders.

Boterfabriek, Admiraal de Ruyterstraat, Aalten

In 1936 werd uitgebreid stilgestaan bij het 40-jarig bestaan. Bekend werd de zuivelfabriek door de kaasmakerij. In 1976 werd het bedrijf gesloten.

Lambertus Kip kocht de fabriek en vestigde hierin een ELKA-supermarkt. Deze supermarkt werd later overgenomen. Er vestigde zich de Almarkt, later Super Hendriks en tenslotte werd het een vestiging van Super de Boer. In 2012 werden de oude gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw voor de supermarkten Jumbo en Aldi.

Bron (o.a.)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen