Menu Sluiten

Peperstraat

Aalten

Aalten, Peperstraat vanaf de Markt

Op bovenstaande foto zien we de Peperstraat in Aalten, vanaf de Markt, met links Stegers en rechts de Postiljon. We hebben ook doorkijkje naar het Hoge Blik, met in de verte de openbare lagere school aan de Herenstraat.

De naam Peperstraat wordt in het archief te Aalten voor het eerst in 1850 genoemd. Pas veel later worden de straatnamen in Aalten officieel vastgesteld. Hoe het straatje aan de naam gekomen is weet niemand met zekerheid te vertellen. Een theorie luidt: peper was vroeger een waardevol handelsartikel. En de Peperstraat was een echt handelsstraatje. Meerdere plaatsen in Nederland kennen een Peperstraat in het hartje van de oude binnenstad. Dat er ook daadwerkelijk sprake is geweest van handel in specerijen wordt niet aannemelijk geacht.

Breekveldt, Peperstraat 2, Aalten

Hier zien we Peperstraat 2, een voormalige onderwijzerswoning, in 1914 gekocht door J.G. Breekveldt, manufacturier. In 1962 stond het pand leeg en mochten de nozems daar hun toevlucht nemen om van de straat af te zijn.

Postkantoor, Peperstraat, Aalten

Hier zien we ongeveer hetzelfde punt, echter met de lens meer naar rechts gedraaid. Vol in beeld, het ‘nieuwe postkantoor’, in 1986 geopend door burgemeester Bekius. Tegenwoordig zit hier een winkel. Rechts is nog een gedeelte zichtbaar van herenmodezaak De Postiljon.

Logement Stad Munster, Peperstraat, Aalten

Ongeveer waar we tegenwoordig naar het Hoge Blik kunnen stond ooit Logement Stad Munster. Hier hielden de postwagens van Van Gendt en Loos hun rustpauze. Op 2 april 1873 is dit pand afgebrand als gevolg van blikseminslag.

Peperstraat, Aalten

In het pand dat links gedeeltelijk zichtbaar (Peperstraat 8) is zat ooit Jamin, later de naaimachinewinkel van Hilbelink, herenkledingzaak Pepper 8 is hier begonnen, daarna was hier de Wereldwinkel en nu zit er een Beautysalon. In het midden, op nummer 6, zien we een 17e eeuws dorpsboerderijtje. Hier woonde vroeger ’tante Nijman’. Na haar overlijden, moest het pand in de jaren 60 van de vorige eeuw plaatsmaken voor nieuwbouw. In het rechterpand, Peperstraat 4, was ooit kruidenier Lensink gevestigd en later Luimes elektra.

Slachthuis, Peperstraat 3, Aalten

Links zien we het oude slachthuis op nummer 3. Op deze plek vonden we later het atelier van fotozaak Hubers en tegenwoordig herenmodezaak Pepper 8.

Smederij Buessink, Peperstraat, Aalten

De doorgang van de Peperstraat naar de Bredevoortsestraat werd vroeger ‘belemmerd’ door het twee eeuwen oude pand van smid Buesink.

Smederij Buessink, Peperstraat, Aalten, hoek Bredevoortsestraatweg-Peperstraat, Aalten

Hier zien we het oude pand van Buesink uit 1731, vanaf de Bredevoortsestraatweg. Rechts boven de deur, staat ‘J.W. Buesink – gediplomeerd hoefsmid’. Ooit werd dit pand het Evershuis genoemd, toen er de herberg van Evers gevestigd was. In 1934 werd het gebouw gesloopt zodat de straat verbreed kon worden. De Graafschapbode van 05-01-1934 kopt “Een ‘Steen des Aanstoots’, die gaat verdwijnen!” en schrijft dat het “uit oogpunt van schilderachtig dorpsschoon beschouwd jammer is, dat hier weer een der oudste en meest typische huizen uit het hartje van het dorp gaat verdwijnen ten behoeve van het moderne verkeer”. Nu zit op deze hoek juwelier Meerdink.

Hoek Bredevoortsestraatweg-Peperstraat, Aalten

Nogmaals de hoek Bredevoortsestraatweg-Peperstraat. Het huis op de hoek rechtsvoor was ooit een stalhouderij waar dokter Servaas van Leuven eind 19e eeuw zijn paard en koets had staan, hij woonde aan de overkant van de Bredevoortsestraatweg, waar nu Trekpleister zit.

Links zien we nog net de punt van het pand waar nu juwelier Meerdink zit, gebouwd in 1934. Het derde pand rechts, naast het oude slachthuis was vroeger de slagerij van Leezer, later zat er Italiaans restaurant de Pepermolen en daarna café Bruintje. Sindsdien is het pand gesloopt en vervangen door nieuwbouw van drogist Pennings.

Adresboek 1934

Peperstraat, Aalten - Adresboek 1934

Kadaster 1832

Peperstraat, Aalten - Kadaster 1832

Bron: hisgis.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen