Menu Sluiten

Peperstraat

Aalten

Aalten, Peperstraat vanaf de Markt

Op bovenstaande foto zien we de Peperstraat in Aalten, vanaf de Markt, met links Stegers en rechts de Postiljon. We hebben ook doorkijkje naar het Hoge Blik, met in de verte de openbare lagere school aan de Herenstraat.

De naam Peperstraat wordt in het archief te Aalten voor het eerst in 1850 genoemd. Pas veel later worden de straatnamen in Aalten officieel vastgesteld. Hoe het straatje aan de naam gekomen is weet niemand met zekerheid te vertellen. Een theorie luidt: peper was vroeger een waardevol handelsartikel. En de Peperstraat was een echt handelsstraatje. Meerdere plaatsen in Nederland kennen een Peperstraat in het hartje van de oude binnenstad. Dat er ook daadwerkelijk sprake is geweest van handel in specerijen wordt niet aannemelijk geacht.

Van deur tot deur

Peperstraat 1, Aalten

Peperstraat 1 –Het pand met de fietser ervoor was vroeger de slagerij van Leezer. Later zat er een Italiaans restaurant en daarna café Bruintje. Het pand is inmiddels vervangen door nieuwbouw.

Slachthuis, Peperstraat 3, Aalten

Peperstraat 3 – Links zien we het oude slachthuis op nummer 3. Op deze plek vonden we later het atelier van fotozaak Hubers en tegenwoordig maakt het deel uit van herenmodezaak Pepper 8.

Logement Stad Munster, Peperstraat, Aalten

Peperstraat ‘0’ – Waar tegenwoordig de doorgang naar het Hoge Blik is, stond ooit Logement Stad Munster. Op 2 april 1873 is dit pand afgebrand als gevolg van blikseminslag.

Breekveldt, Peperstraat 2, Aalten

Peperstraat 2 – In 1914 kocht manufacturier Breekveldt dit pand, een voormalige onderwijzerswoning. Het pand werd later gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe postkantoor.

Huis van koperslager Van Herwaarden, Peperstraat 4, Aalten - © EHDC

Peperstraat 4 – Het pand op de voorgrond staat er niet meer, maar hier woonde ooit de familie van Herwaarden, die hier tot 1850 zo’n 125 jaar een koperslagerij had.

Peperstraat 6, Aalten

Peperstraat 6 – Het 17e eeuwse dorpsboerderijtje hier op de foto is in 1971 ingestort na een zware storm. Tegenwoordig is hier IPSIS Acoustics gevestigd.

Smederij Buessink, Peperstraat, Aalten, hoek Bredevoortsestraatweg-Peperstraat, Aalten

Peperstraat 8-10 – Ook dit huis uit 1731 is allang verdwenen. Ooit was het een herberg, later een smederij. In 1934 werd het gesloopt zodat de straat verbreed kon worden.

Geschiedenis

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen