Menu Sluiten

Veemarkt

Aalten

Beschrijving

De Veemarkt is het hoogste deel van de Prinsenstraat, vroeger een pleintje waar (jawel) veemarkt gehouden werd. Van oudsher werd de Veemarkt tot de Kattenberg gerekend.

Het terrein achter het pad, dat we op de foto rechts bij het zonnescherm tussen de huizen zien, staat vanouds bekend als het ‘Klokkengat‘. Daar werden voorheen de klokken voor de kerktoren gegoten. De twee huizen in het midden herbergden de winkel, opslag en koffiebranderij van D.W. Vaags, bekend om zijn koffie en zijn ijveren voor de Cooperatieve Middenstandsbank.

In 1921 werd de Veemarkt in Aalten opnieuw bestraat; het terrein was veel gezelliger geworden en bood ruimte aan wel honderd stuks vee. De varkens werden in de Achterstraat, nu Prinsenstraat, verhandeld.

Brand

Op 2 september 1891 was er een grote brand op de Veemarkt waarbij alle woningen aan het pleintje ten prooi vielen aan de vlammen. De brand was ontstaan in het huis van spekslager Ten Hietbrink, op de plek waar later slagerij Prinsen zich zou vestigen. Ten Hietbrink woonde er met zijn moeder (de wed. Egging) en zuster.

De huizen van de volgende bewoners brandden af:

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Bronnen

  • ‘Aalten in oude ansichten – deel 1’, E.M. Smilda
  • Delpher

1 reactie

  1. gerrit schreurs

    Links op de foto is een huis in aanbouw.Ik denk nummer 332(fam.Vaags???).Heb ik dat goed,dan kreeg het in 1934 Prinsenstraat 44 en is in 1967 nummer 48.Ten tijde werd het bewoond door de fam.Krajenbrink.Een wat verder verwijdert familielid heeft nog in de Tweede Kamer gezeten(mr.J.G.H.Krajenbrink,zie Parlement.com).Schuin achter dit huis,nr.333/Prinsenstraat 42,nu nr.46 is het adres waar de Brethouwers familie haar zaak is begonnen in fietsonderdelen/groothandel enz.enz.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen