Menu Sluiten

Stoomweverij Herman Driessen & Zoon

Hofstraat 14, Aalten

Stoomweverij Herman Driessen & Zoon, Hofstraat, Aalten
NV Stoomweverij Herman Driessen & Zoon, 1951

In 1893 trekt Herman Driessen zich terug uit de directie van de Gebroeders Driessen. Hij sticht met zijn zoon Joseph op ‘het Blik’ aan de Hofstraat een moderne stoomweverij met 34 weefgetouwen: de NV Stoomweverij Herman Driessen & Zoon, vaak afgekort als HDZ.

Na de dood van Herman nam zijn zoon Joseph Driessen (1870-1938) het bedrijf over. Joseph werd vervolgens weer opgevolgd door zijn zoon Clemens Driessen (1900-1964).

Clemens had tijdens de tweede wereldoorlog de leiding over het bedrijf en heeft toen ook illegale activiteiten verricht. Zo heeft hij in zijn fabriek blauwe keperstof ter beschikking gesteld, zodat de ondergrondse verzetsgroepen bij de bevrijding in uniform gekleed konden gaan.

In 1964 overleed Clemens Driessen en toen nam zijn broer Herman het bedrijf over. Hij werd daarin bijgestaan door de twee zonen van Clemens: Joop en Clemens Driessen.

NV Stoomweverij Herman Driessen & Zoon, 1951
NV Stoomweverij Herman Driessen & Zoon, 1951

De productie van HDZ bestond uit tricotage zoals ondergoed, turnkleding en sweaters en huishoudtextiel als tafellakens, servetten, hand-, bad-, glas- en theedoeken, lakens en slopen, voorzien van sierranden of ingeweven namen van bedrijven als de Holland-Amerika Lijn en de Nedlloyd. De grote rookpluim uit de schoorsteen van de fabriek en het geluid van de stoomfluit waren onderdeel van het dagelijks leven in Aalten.

Aan de bloei van de textielindustrie, die zo lang bepalend was voor de economische bedrijvigheid van de oostelijke Achterhoek, kwam echter een eind. Was vóór 1930 het aandeel van de textiel in de totale industrie nog 45%, na 1950 nam dat percentage snel af.

Het definitieve einde voor de weefnijverheid en tricotage-industrie komt in de jaren zestig door toenemende buitenlandse concurrentie en de opkomst van massaproductie en confectie. In 1969 moet ook HDZ de poorten sluiten. De fabriek aan de Hofstraat is gelukkig bewaard gebleven en heeft na een restauratie in 2015 een nieuwe bestemming gekregen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen