Menu Sluiten

Stoomweverij Gebr. Driessen

Dijkstraat 17, Aalten (verdwenen)

Gebr. Driessen, Dijkstraat, Aalten

Stoomweverij Gebr. Driessen was een textielfabriek in Aalten, gevestigd aan de Dijkstraat, waar tegenwoordig de Driessenshof is.

Geschiedenis

Omstreeks 1817 richten de broers Anton en Joseph Driessen in Bocholt de firma ‘Gebrüder Driessen’ op. Ze handelen voornamelijk in bombazijn, een weefsel van linnen en katoen, dat ze naar Nederland exporteren. Deze lucratieve handel komt in gevaar door de verhoging van de invoerbelasting in Nederland op buitenlands weefsel. Om de hoge toltarieven te omzeilen vragen ze de Nederlandse koning om toestemming voor het openen van een vestiging in Aalten. Dit lukt en in 1826 vertrekt Anton Driessen naar Aalten, terwijl zijn broer de firma in Bocholt voortzet.

Anton zet in Aalten een handspinnerij op voor zijn vele thuiswevers, richt een blekerij in en laat een groot woonhuis met bijgebouwen neerzetten. De bombazijnhandel van Anton groeit in de loop der jaren uit tot een door stoom aangedreven spinnerij die hij later uitbreidt met mechanische weefgetouwen.

Textielfabriek Driessen, Dijkstraat, Aalten (1937)

Overnames en sluiting

In 1918 verkoopt Anton’s kleinzoon Theodoor het bedrijf aan Twentse investeerders die de fabriek voortzetten als ‘Voorheen Gebr. Driessen’. In 1960 volgt een overname door Wisselink’s Textielfabrieken, onderdeel van Textiel Groep Twenthe. In 1981 verhuist de fabriek naar een nieuw pand op bedrijventerrein ’t Broek in Aalten.

Feestelijkheden in lege fabriek

Na de verhuizing zou de textielfabriek aan de Dijkstraat worden gesloopt om plaats te maken voor 120 woningen, de tegenwoordige Driessenshof. Maar voordat de voormalige weverij werd afgebroken, organiseerde de Vereniging tot verbetering van de Volkshuisvesting (later opgegaan in De Woonplaats) er een uitgebreid programma aan feestelijkheden voor de Aaltense bevolking:

1981 Feest bij Volkshuisvesting
03-10-1981 Popkonsert voormalig Textielfabriek Wisselink, Dijkstraat

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen