In 2022 werd landelijk herdacht dat 450 jaar geleden uit de opstand tegen de Spaanse machthebber de geboorte van Nederland is ontstaan. Hiermee wordt bedoeld dat vanaf 1572 het tij keerde en de Spanjaarden steeds verder uit de Nederlanden werden verdreven.

Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) heeft onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen in het jaar 1572. In onze streek woedde destijds een bloedige strijd. Aan de hand van dit onderzoek hebben zij een serie korte films gemaakt over de gebeurtenissen in de Achterhoek en Liemers in die tijd.

Situatie in de Achterhoek

In de filmpjes bespreekt Frans Miggelbrink met ECAL-medewerkers Natalya Staring en Willem Willemsen de situatie in de streek. De door Indra Hagelstein gemaakte filmpjes zijn bedoeld voor iedereen die meer wil weten over deze periode van de Tachtigjarige Oorlog. De video’s gaan in op de situaties te Aalten, Bredevoort, Bronkhorst, Doesburg, Doetinchem, Groenlo, ’s-Heerenberg, Terborg, Winterswijk en nog vele andere plaatsen in de Achterhoek en Liemers.

Onderwerpen als de inname van vestingsteden en kastelen, het belang van kanonnen, de plundering van kerken, de oorlogseconomie en het gebruik van verschillende wapens komen aan de orde.

Bredevoort 1597
Bredevoort, tekening uit 1597

Ben je benieuwd naar de gebeurtenissen in dit jaar? Kijk dan de gehele serie van negen afleveringen op de website van ECAL!

Aansluitend op dit thema is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten momenteel de expositie ‘1572 en de kracht van Gertrud‘ te zien.


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *