Menu Sluiten

Gerrit Hendrik Heinen

Ondernemer, fotograaf, decoratie- en kunstschilder en levensgenieter

Gerrit Hendrik Heinen (1851-1930)
Afbeelding: Heritage Auctions Europa

Gerrit Hendrik Heinen (Aalten, 01-08-1851 – Aalten, 26-09-1930) werd geboren aan de Varsseveldsestraat in Aalten. Zijn ouders waren Jan Willem Heinen en Antonetta Piepers.

Op negentienjarige leeftijd vertrok Gerrit Hendrik naar Warnsveld, na een jaar kwam hij in 1871 weer terug in Aalten. In 1877 vertrok hij opnieuw. Ditmaal naar Rotterdam, om het vak van huis- en decoratieschilder te leren. Twee jaar later kwam hij in Amsterdam terecht. Daar begon hij een schildersbedrijf en had na enige jaren meer dan honderd gezellen in dienst.

Hij kreeg opdrachten voor wand- en plafondschilderingen, onder meer voor het Doelen Hotel, het Centraal Station te Amsterdam en de stations van Enschede en Antwerpen. Hij maakte het zogezegd en investeerde in onroerend goed. Hotel-Café Schiller aan het Rembrandtplein was de ontmoetingsplaats voor de huizenhandel en Heinen was daar dan ook vaak te vinden.

Heinen bleef ook Aalten vaak bezoeken. Hij was een levensgenieter, stedeling en natuurlijk kunstenaar in het decoratieve. Hij droomde ervan om van Aalten een kunstplaats te maken en stelde enkele werken beschikbaar aan de Oudheidkamer. De drommen mensen bleven echter uit.

Op een van zijn reizen naar het buitenland leerde Heinen de Zwitserse Marie Streuli kennen. In 1880 trouwde hij met haar en samen kregen ze negen kinderen. Hij was de vader van onder anderen Marie Heinen, directrice van het Nationaal Bureau voor Vrouwenarbeid.

Rond 1894 maakte Heinen een serie foto’s van Amsterdam en gaf deze in eigen beheer uit onder de titel Panorama’s en stadsgezichten van Amsterdam. In het Centraal Station in Amsterdam zijn nog steeds schilderingen van Heinen aanwezig.

Heinen verdiende zoveel geld als ondernemer dat hij in 1913 kon ophouden met werken. Hij bleef wel bas-reliëfs schilderen. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Italië, waar hij kennis maakte met Pietro Armati, een Italiaans kunstschilder, die hij naar Nederland bracht en aan opdrachten hielp.

In 1930 stierf de schilder in Aalten. Hij ligt begraven op begraafplaats Berkenhove.

Bronnen

1 reactie

  1. Carol Jan Klok

    In het Cultuurhistorische tijdschrift voor Achterhoek en Liemers, Oer/39 van maart 2021, verscheen een artikel over Gerrit Hendrik Heinen. Dit tijdschrift is verkrijgbaar bij het ECAL in Doetinchem

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen