Haartseweg 29, Haart (verdwenen)

Beschrijving

Op de Haart waren vroeger twee scholen, de Openbare Lagere (later Ned. Hervormde) School op de ‘Voor-Haart’ en de Christelijke Nationale School op de ‘Achter-Haart’. De Chr. Nat. School stond aan de Haartseweg 29, tegen de buurtschap Miste aan (Achter-Haart). Bewust daar gebouwd, zodat ook de kinderen uit de aangrenzende buurtschappen Miste en het Woold naar deze school konden.

De Christelijke Nationale School werd in 1902 opgericht. Het eerste hoofd was N.W. van Diemen de Jel, die vooral bekend werd als schrijver van streekromans. In 1915 werd hij opgevolgd door E. de Vries. Deze bleef ruim 30 jaar, tot 1946, aan de school verbonden. Van 1946 tot 1957 was L.H. Postma hoofd en van 1957 tot 1977 de heer W.H. Overgaauw.

Meer centraal gelegen in deze buurtschap (Voor-Haart) stond de Hervormde school. In 1978 gingen beide scholen samen en werd de nieuwe school ’t Möllenveld geopend. Het schoolgebouw op de Achter-Haart werd eind jaren 70/begin jaren 80 afgebroken om plaats te maken voor enkele woningen. Het oude meestershuis staat er nog. In het oude gebouw van de Hervormde school op de Voor-Haart vestigde zich Jongerencentrum Atlantic.

Adresgeschiedenis

Adresboek 1934

Haart 33 > 29

“Chr. Nat. School”

Adresboek 1967

Haart 29 > Haartseweg 29

“Chr. Nat. School”

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.P-483/484/486
FunctieBasisschool
Bouwjaar1902
Sloopca. 1979

Bronnen


Reacties

4 reacties op “Chr. Nat. School Haart”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Sommige families die direct over de grens met NRW woonden stuurden hun kinderen ook naar deze school. Ik had een tante (Sellink) die in de 1930-er jaren ook hier onderwijs volgde, (zij verplaatste zich natuurlijk met de benenwagen) komend van de Schmuggelkamp, ca. 40 meter van de grens en voor zover ik weet wonen er daar nog steeds Sellinks. De Spiekerdijk zal ze vaak gebruikt hebben. De Nederlandse katholieken gingen ooit naar de Kreuzkapelle, sommige prot. families lieten nog maar een eeuw geleden hun kinderen in een omgekeerde richting gaan.

  2. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Voor Tom Siebel:Mijn moeder heeft ook nog in de huishouding van jou ouders gewerkt jou toen vader aan de Corleseweg hoofd was van de Julianaschool samen met een Anna Vreman/of Vreeman.Deze laatste woonde toen aan de Misterweg(209 ???)even voor Cafe Den Tappen,heeft ook op de Haart op school gezeten.Ik heb nog een paar foto’s die tijdens de schoonmaak gemaakt zijn in de “grote vacantie” op het plein voor/bij de school.

  3. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Mijn moeder las ook de boeken van jou grootvader,hij was echter niet haar onderwijzer,dat was de Vries.Deze onderwijzer moet speciaal aandacht aan kinderen hebben kunnen geven,en vertrouwen in hun eigen persoon.Mijn moeder is in 1916 geboren en zal waarschijnlijk tot haar 14-e levensjaar in zijn klaslokaal gezeten hebben.De Vries noemde haar altijd ZACHTA i.p.v.haar werkelijke naam,Harda.

  4. Tom Siebel avatar
    Tom Siebel

    Mijn opa, Nicolaas Willem van Diemen de Jel, was inderdaad de eerste onderwijzer op deze school. Later werd hij hoofd van een school in Winterswijk en het gezin verhuisde daar heen. Mijn moeder is in het nog bestaande woonhuis naast de toenmalige school op 10 januari 1904 geboren. Mijn tante Jo van Diemen de Jel werd later onderwijzeres aan de Wilhelmina school in Aalten. Zij woonde op kamers bij mijn ‘oom ‘ Izak en ’tante’ Jean Boven in de villa aan de Stationsstraat naast de beek bij de brug. Later bewoonden zij een semie-bungalow (twee onder een kap woning) aan de Dalweg in Aalten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *