Menu Sluiten

Jan met de Panne

Dorpsomroeper

In vroeger tijden werden de laatste nieuwtjes in het dorp Aalten aangekondigd door een dorpsomroeper. De bekendste (en wellicht ook laatste?) dorpsomroeper is Arent Jan te Slaa (1870-1935). Hij was ook bekend onder de bijnaam ‘Jan met de Panne’. Bovenstaande foto van hem is gemaakt in de Peperstraat.

Op gezette tijden maakte hij zijn ronde door het dorp. Om de aandacht van de bevolking te krijgen sloeg hij met een houten klepel op een koperen pan en verkondigde daarna het laatste nieuws. Hij verkondigde ook aanbiedingen van winkeliers, bijvoorbeeld dat een plaatselijke visboer twaalf bokkingen verkocht voor elf cent.

Naast dorpsomroeper was Arent Jan te Slaa ook nachtwaker, doodgraver, hulpbesteller, afslager bij veilingen en orgeltrapper.

Bron: Leo van der Linde / FilmAalten

Arend Jan te Slaa - Jan met de Panne

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen