Vellegendijk 15

Dale

Vellegendijk 15-17, Dale
Foto: G. Schreurs, 2023

Beschrijving

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het op de boerderij een komen en gaan van onderduikers. De bewoners, Hendrik en Leida Wiggers, hielpen een joodse familie, een student, de burgemeester van Aalten, verzetsmensen en neergeschoten piloten uit handen van de bezetter te blijven. De boerderij werd het contactadres van de Ondergrondse, waar plannen werden gemaakt en de verzetsmensen in de nachtelijke uren met de buit binnenkwamen na een overval op een distributiekantoor.

Op 19 april 1944 werd de boerderij overvallen door de Duitse Sicherheitsdienst (SD) en compleet overhoop gehaald. De Duitsers vonden een onderduikplek, inclusief radio, maar geen onderduikers. De plek waar de joodse familie bivakkeerde werd niet gevonden. Hendrik Wiggers werd voor het oog van zijn kinderen en kleinkinderen de overvalwagen ingetrapt en afgevoerd. Hij was, net als een groot deel van het Achterhoeks verzet, verraden door streekgenoten.

Wiggers kwam terecht in Kamp Vught, een beruchte plek. Op 2 juni 1944 staat hij voor het gerecht en wordt samen met veertien anderen ter dood veroordeeld. Vier dagen later worden de veroordeelden uit hun cel gehaald, behalve Hendrik. Hij verwacht elk moment dat de sleutel in het slot wordt gestoken en de deur opengaat om hem mee te voeren met de anderen, maar dat gebeurt niet.

Hij zoekt contact met Joop Kruip die in de cel tegenover hem zit. Als Joop voor het schuifje verschijnt, zegt Hendrik: ,,Ik snap er niets van dat ze mij niet hebben meegenomen. Ze hebben mij vast vergeten”. ,,Dan heb je geluk gehad”, zegt Joop.’

Wiggers overleefde de oorlog toch niet. Op 22 februari overleed hij, totaal verzwakt vanwege alle ontberingen in concentratiekamp Mittelbau.

Bewoners

Bevolkingsregister 1910-1920

Dale 43/1 > 47

Johann Diedrich Bröring (Isselburg/D, 25-11-1888)
Grada Jansen (Lintelo, 15-06-1886)

Volgende bewoners:

Dale 47

Hendrik Jan Wiggers (Aalten, 29-12-1886)
(1) Johanna Onnink (Dale, 18-11-1885)
(2) Aleida Gerharda Meijnen (Aalten, 12-07-1896)

Adresboek 1934

Dale 47 > 39

H.J. Wiggers

Adresboek 1967

Dale 39 > Vellegendijk 15

H.J. Wiggers

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.M-549
FunctieBoerderij
Bouwjaar1900
Monumentnee

Bronnen


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *