Villa Te Giffel

Romienendiek 2, Dale

Beschrijving

Deze grote vrijstaande villa is gelegen in het buitengebied van Aalten (Dale) aan de noordoostzijde van de Romienendiek. Voor het gebouw bevindt zich een groot grasveld en erachter een stuk bos. De villa dateert uit 1924 en is gebouwd naar ontwerp van de architect J. Brill uit Aalten in een stijl met zowel neo-renaissancistische- als eigentijdse invloeden. Het gebouw valt op door de vormgeving als ‘herenhuis’ in een gebied met hoofdzakelijk hallehuisboerderijen.

Opdrachtgever was de heer G.J. te Giffel. De villa werd gebouwd als woonhuis maar in de loop der jaren werden toch diverse keren bouwaanvragen ingediend voor bedrijfsgebouwen. De eerste aanvraag vond plaats in 1939 voor het bouwen van een landbouwschuur. Daarna volgden aanvragen voor nog twee schuren, een veestal en een kippenhok. Anno 1997 zijn op het – buiten gebruik zijnde en niet beschermingswaardige – kippenhok na alle bijgebouwen weer verdwenen. De villa wordt nu weer enkel gebruikt voor bewoning. De achter het huis gelegen garage is nieuw en valt niet onder de bescherming.

Bewoners

Adresboek 1934

Dale 65/1 > 23

Jan Esselink (Woold, 18-10-1890)

Adresboek 1967

“Eppink”

Dale 23 > Romienendiek 2

Mevr. Willemina Berendina Esselink-te Giffel (Dale, 16-01-1897)
J.H.G. Ubbink

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.O-30
FunctieWoonhuis
Bouwjaar1924
MonumentRijksmonument

Verwante boerderijen

Bronnen


Reacties

Eén reactie op “Villa Te Giffel”

  1. gerrit schreurs avatar
    gerrit schreurs

    Een hele mooie omgeving om te gaan fietsen.Vanaf de Romienendiek de Nonhofweg in slaan linksaf na ca.80-100 mtr.door het bos(over een paadje waarvan ik eerst dacht dat het een sloot was)en langs/achter de boerderij achter de villa komt men uit op het weggetje Sledevoort en gaat men dan rechtsaf zien we al snel links de boerderij(mooi opgeknapt)de boerderij “Slikkertap”.De eerste verharde weg is de Welinkweg,veel daar is inmiddels nieuw maar er zit een hoop geschiedenis in deze buurt verborgen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *