’t Zand 1, Bredevoort

Beschrijving

Dit pand is gelegen aan de oostzijde van ’t Zand, op de hoek van de Gasthuisstraat. Een groot deel van de bebouwing langs dit plein bestaat uit historische panden, met diverse rijks- en gemeentelijk beschermde monumenten, waaronder de naast het onderhavige pand gelegen nrs. 2 en 3.

In zijn huidige verschijningsvorm dateert het bouwwerk uit omstreeks 1900, maar het vakwerk van de linker zijgevel wijst op een oudere kern. Het is bekend dat in 1972 i.o.v. J.B. Eppink een verbouwing plaatsvond, uitgevoerd door B.H. Kolenbrander. De achter gelegen deel werd nieuw ingedeeld. Voor bevond zich een winkel. Nu is er een ‘middeleeuws café’ met een rustiek vernieuwd interieur. Karakteristiek is de opzet met een pannengedekt zadeldak met wolfeinde en een asymmetrische voorgevel met decoratieve muurankers. Langs de Gasthuisstraat is het bouwwerk verlevendigd met een siermetselwerklijst.

Zowel in de hoofdvorm als de detaillering is het authentieke karakter van het pand goed behouden gebleven. Door de sterk in het oog vallende ligging op de hoek van de Gasthuisstraat is er sprake van grote beeldbepalende waarde. Zowel aan deze straat als aan ’t Zand vormt het object een wezenlijk onderdeel van de hier gelegen historische gevelwanden. Verder vertegenwoordigt het object door de uit vakwerk bestaande linker zijgevel bouwhistorische waarde.

Archieven

Kadaster 1832

Bredevoort B67
Willem Pas
klompenmaker te Bredevoort
162 m² huis en erf

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.B-67
FunctieWoonhuis
Bouwjaar1704
Monumentnee

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *