Winterswijksestraat 24

Bredevoort

Beschrijving

Uit circa 1935 daterende en ruim opgezette villa, waarvan de architect vooralsnog onbekend is. Het pand bevindt zich op het uiterste puntje aan de zuidzijde van de bebouwde kom van Bredevoort. In het verleden bevonden zich hier de vestingwerken van het stadje. Vanaf het interbellum is dit deel van de stad steeds meer volgebouwd, met het onderhavige pand nog altijd als een markant aan de rand van het buitengebied gelegen object. Langs de westzijde stroomt hier een op de Slinge aansluitende waterverbinding.

Het pand is uitgevoerd in een evenwichtige zakelijke trant, met een afgewolfd en hoog zadeldak met pannendekking en steekkap. Behalve door de samengestelde opzet van de kap verkrijgt het bouwwerk zijn levendigheid door de gevarieerde gevelindelingen. Aan de voorzijde bevindt zich op de hoek een markante loggia met bogen. Zowel in de hoofdvorm als de detaillering bleef het pand opmerkelijk gaaf behouden. Door zijn ligging markeert de villa de overgang van het buitengebied naar de bebouwde kom. Er is ensemblewaarde in combinatie met de naastliggende waterverbinding, waardoor de pittoreske uitstraling wordt versterkt.

Bewoners

Adresboek 1967

Winterswijksestraatweg 24

M. Grijsen

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.P-315
FunctieWoonhuis
Bouwjaar1937
Monumentnee

Bronnen


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *