Schoolstraat 2, Bredevoort (herbestemd)

Beschrijving

De openbare lagere school aan de Schoolstraat in Bredevoort is in 1929/1930 gebouwd in opdracht van de gemeente Aalten. Het is onbekend wie de architect was. De openbare school was eerst gevestigd op ’t Zand, maar deze school ging zelfstandig verder als Hervormde school. Voor het restant openbare leerlingen werd deze school aan de huidige Schoolstraat gebouwd.

De nieuwe school werd geopend op 29 april 1930 maar was geen lang leven beschoren. Wegens een te gering aantal leerlingen werd ze in 1935 alweer opgeheven.

Culturele analyse

Karakteristiek is de voor de ontstaansperiode kenmerkende bouwtrant in een zakelijke stijl, met enige invloed van de Amsterdamse School. Dit laatste blijkt onder meer uit de nadruk die is gelegd op een krachtige breedtewerking, met lokaalvensters in een liggend formaat. Het markante roodgedekte schilddak wordt doorbroken door een torenachtig dakhuis, in de lengteas van de onder een luifel gevatte ingangspartij.

Zowel in de hoofdvorm als de detaillering is het oorspronkelijke karakter opmerkelijk goed behouden gebleven. Weliswaar valt de school door de terugwijkende ligging aan een bijbehorende speelplaats niet meteen in het oog, maar als een wezenlijk onderdeel van de historische bebouwing op de hoek van de Schoolstraat en de Koppelstraat en draagt zij bij aan de ensemblewaarde van deze hoek.

Voorts is het van historisch belang dat in latere jaren hierin de Lagere Agrarische Landbouwschool gevestigd was. Als schoolgebouw is het object van cultuurhistorische betekenis voor Bredevoort.

Herbestemming

In 1946 werd het gebouw in gebruik gegeven aan de Christelijke Boeren- en Tuindersbond en kreeg Bredevoort een lagere landbouwschool. Hierna deed het dienst als rooms-katholieke kleuterschool en later vond peuterspeelzaal Doortje er een onderkomen.

Tegenwoordig is het gebouw in gebruik bij Hengelsportvereniging De Slinge (HSV) en de werkgroep ‘Bredevoort Schittert‘.

Adresgeschiedenis

Adresboek 1934

Schoolstraat 2

School

Adresboek 1967

Schoolstraat 2

R.K. Kleuterschool

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.B-2003
FunctieBasisschool
Bouwjaar1930
Monumentnee

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *