Menu Sluiten

Stoomweverij Gebr. Driessen

Dijkstraat 17, Aalten (verdwenen)

Beschrijving

Stoomweverij Gebr. Driessen was een textielfabriek in Aalten, gevestigd aan de Dijkstraat, waar tegenwoordig de Driessenshof is.

Omstreeks 1817 richtten de broers Anton en Joseph Driessen in Bocholt de firma ‘Gebrüder Driessen’ op. Ze handelden voornamelijk in bombazijn, een weefsel van linnen en katoen, dat ze naar Nederland exporteerden. Deze lucratieve handel kwam in gevaar door de verhoging van de invoerbelasting in Nederland op buitenlands weefsel. Om de hoge toltarieven te omzeilen vroegen ze de Nederlandse koning om toestemming voor het openen van een vestiging in Aalten. Dit lukte en in 1826 vertrok Anton Driessen naar Aalten, terwijl zijn broer de firma in Bocholt voortzette.

Anton zette in Aalten een handspinnerij op voor zijn vele thuiswevers, richtte een blekerij op en liet een groot woonhuis met bijgebouwen neerzetten. De bombazijnhandel van Anton groeide in de loop der jaren uit tot een door stoom aangedreven spinnerij die hij later uitbreidde met mechanische weefgetouwen.

Overnames en sluiting

In 1918 verkocht Anton’s kleinzoon Theodoor het bedrijf aan Twentse investeerders die de fabriek voortzetten als ‘Voorheen Gebr. Driessen’. In 1960 volgde een overname door Wisselink’s Textielfabrieken, onderdeel van Textiel Groep Twenthe. In 1981 verhuisde de fabriek naar een nieuw pand op bedrijventerrein ‘t Broek in Aalten.

Feestelijkheden in lege fabriek

Na de verhuizing zou de textielfabriek aan de Dijkstraat worden gesloopt om plaats te maken voor 120 woningen, de tegenwoordige Driessenshof. Maar voordat de voormalige weverij werd afgebroken, organiseerde de Vereniging tot verbetering van de Volkshuisvesting (later opgegaan in De Woonplaats) er een uitgebreid programma aan feestelijkheden voor de Aaltense bevolking:

Fouten voorbehouden. Heeft u aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina of stuur ons een bericht!

Kenmerken

Kadastraal nr.I-13390 (o.a.)
FunctieTextielfabriek
Oprichtingca. 1826
Overnames1918, 1960
Verhuizing1981

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen