Menu Sluiten

Stoomweverij Gebr. Driessen

Dijkstraat 17, Aalten (verdwenen)

Gebr. Driessen, Dijkstraat, Aalten

Stoomweverij Gebr. Driessen was een textielfabriek in Aalten. De fabriek was achtereenvolgens gevestigd aan de Dijkstraat (waar tegenwoordig de Driessenshof is) en de Eerste Broekdijk, op bedrijventerrein ’t Broek.

Geschiedenis

Omstreeks 1817 richten de broers Anton en Joseph Driessen in Bocholt de firma ‘Gebrüder Driessen’ op. Ze handelen voornamelijk in bombazijn, een weefsel van linnen en katoen, dat ze naar Nederland exporteren. Deze lucratieve handel komt in gevaar door de verhoging van de invoerbelasting in Nederland op buitenlands weefsel. Om de hoge toltarieven te omzeilen vragen ze de Nederlandse koning om toestemming voor het openen van een vestiging in Aalten. Dit lukt en in 1826 vertrekt Anton Driessen naar Aalten, terwijl zijn broer de firma in Bocholt voortzet.

Anton zet in Aalten een handspinnerij op voor zijn vele thuiswevers, richt een blekerij in en laat een groot woonhuis met bijgebouwen neerzetten. De bombazijnhandel van Anton groeit in de loop der jaren uit tot een door stoom aangedreven spinnerij die hij later uitbreidt met mechanische weefgetouwen.

Textielfabriek Driessen, Dijkstraat, Aalten (1937)

Overnames en sluiting

In 1918 verkoopt Anton’s kleinzoon Theodoor het bedrijf aan Twentse investeerders die de fabriek voortzetten als ‘Voorheen Gebr. Driessen’. In 1960 volgt een overname door Wisselink’s Textielfabrieken, onderdeel van Textiel Groep Twenthe. In 1981 verhuist de fabriek naar een nieuw pand op bedrijventerrein ’t Broek in Aalten. Het einde van de fabriek werd ingeluid in 2002, als het bedrijf overgaat in Duitse handen. Hiermee was de firma weer terug bij zijn oorsprong. Op 31 maart 2003 sluit de fabriek in Aalten.

Het voormalige pand van Wisselink Textiles aan de Eerste Broekdijk is in 2015 gesloopt om te worden vervangen door nieuwbouw van de firma Kaemingk Season Decorations.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen