Menu Sluiten

Kaemingk Season Decorations

Broekstraat 13, Aalten

Beschrijving

Kaemingk Season Decorations is met ruim 500 werknemers één van de grootste werkgevers van Aalten. Het bedrijf omschrijft zichzelf als een innovatieve leverancier van decoratieartikelen voor feestelijke gelegenheden zoals Kerst, Pasen, Valentijn en het voorjaar. Met een assortiment dat ruim 19.000 artikelen telt, leveren ze aan meer dan 73 landen over de hele wereld.

Het begon allemaal in oktober 1936 met de vennootschap B. Lusink & Co. Deze groothandel in onder meer garen, band, toiletartikelen, sponzen en zemen werd in 1937 overgenomen door H.A.J. (Johan) Kaemingk. Hij heeft de onderneming helemaal opnieuw opgebouwd en breidde het assortiment uit met producten als speelgoed, feest- en huishoudelijke artikelen en luxe lederwaren.

Hogestraat

De firma H.A.J. Kaemingk kreeg per 1 juni 1941 de rechtsvorm vennootschap onder firma. Als vennoten werden ingeschreven Johan Kaemingk en zijn jongere broer Johan Wilhelm (Wim). Van de twee broers was Wim de verkoper. Het bedrijf was “een grossierderij in borstelwerk, galanterieën en schrijfbehoeften en wat in den ruimsten zin tot deze branche behoort” en was gevestigd aan de Hogestraat 1 in Aalten. Als datum van vestiging werd 1 januari 1939 opgegeven.

In 1942 kreeg architect Hebly uit Aalten van de firma Kaemingk opdracht een pakhuis te tekenen. Kaemingk had een optie genomen op een stuk braakliggend grond links naast het spoorwegstation in Aalten. Hoewel het ontwerp klaar was, is er – vermoedelijk vanwege de oorlog – niets van gekomen en liet een verdere uitbreiding nog jaren op zich wachten.

In 1948 liepen de zaken naar wens. Men trof voorbereidingen om het bedrijf uit te breiden. Op 23 januari 1950 kocht Kaemingk de panden Hogestraat 5 en 7. De winkel met de woning erachter op no. 7 en het magazijn op no. 5.

Op de Hogestraat 7 woonde aanvankelijk kruidenier Prinsen die na de oorlog naar Canada vertrok. Daarna kwam Wim Brethouwer erin, ook als kruidenier. Aangezien de winkel niet goed liep, vertrok hij al weer snel en vestigde Johan Heideman zich in de winkel met een filiaal van stomerij Hölscher. Naderhand verhuisde hij naar een pand aan de Landstraat, waar de stomerij nog vele jaren was gevestigd. Op no. 5 werd het magazijn weer als dusdanig in gebruik genomen en kwam er boven op de eerste verdieping een kantoor. Nadat Heideman was verhuisd, verplaatste men het kantoor naar de voormalige winkel.

Begin 1954 verhuisde Kaemingk officieel naar de Hogestraat 5. Het pand waar Kaemingk eerst in had gezeten Hogestraat 1 – het huis van de ‘Hook Jödde’ dat hij huurde van Van Lochem – werd afgebroken.

Industrieterrein

Na de uitbreiding van Hogestraat 7 maakte men in 1962 ook een begin met de bouw van het magazijn aan de Tweede Broekdijk 9. Dat was wederom ontworpen door architect Hebly uit Aalten. Het betrof een stenen magazijn met een vuurwerkkluis. Wegens allerlei verordeningen was het niet langer toegestaan het vuurwerk aan de Hogestraat op te slaan.

Daarmee zat Kaemingk verspreid op twee locaties. Het zou nog twintig jaar duren, voordat ook het kantoor naar het industrieterrein werd verplaatst. In 1981 verhuisde Kaemingk naar de Broekstraat 13. Het kantoor werd naderhand diverse malen uitgebreid. Er werd al spoedig een tweede showroom geopend, 400 vierkante meter groot.

De verzending van de artikelen geschiedde voortaan vanuit het magazijn aan de Tweede Broekdijk. Het magazijn mocht destijds niet al te hoog worden gebouwd: op grijphoogte, want van een heftruck was toentertijd nog geen sprake. Als Johan Kaemingk op het magazijn kwam, zei hij steevast over de stellingen: “Jammer van de lucht die daar nog boven zit.”

Huurlocaties

Vroeger arriveerden alle goederen voor Kaemingk in de haven van Rotterdam. Daar werd het vervolgens in wagons gepakt en naar het station in Aalten vervoerd. Daar aangekomen had men twee dagen nodig om alles uit te zoeken. Van daaruit werd het met een busje en aanhanger naar de opslagplaats gebracht.
In het begin, toen Kaemingk enkel over het pand aan de Hogestraat beschikte, deed dit dienst als zowel kantoor als magazijn. De opslagcapaciteit was beperkt en ook de expeditie vond plaats vanuit dit pand, wat de nodige uitdagingen met zich meebracht.

Om in korte tijd een grote hoeveelheid seizoensartikelen te kunnen verwerken, werden er al snel externe opslagruimtes gehuurd. Kaemingk had soms wel 15 tot 20 verschillende locaties in gebruik. Dit waren vaak gewone huizen die leegstonden. Werknemers werden gevraagd of men nog een leegstaand pand wist.

Toen een werknemer van Kaemingk die aan de overkant van de Hogestraat woonde moest verhuizen, omdat het pand onbewoonbaar was verklaard, werd het huis door Kaemingk gehuurd voor goederenopslag. De goederen werden vanuit een vrachtauto gelost en door een raam van de woning naar binnen gebracht.

Een andere locatie was het voormalige klooster in de Dijkstraat. Kaemingk huurde destijds een ruimte achterin dit klooster. Vanwege het ontbreken van hulpmiddelen, moesten alle goederen handmatig door het gebouw gedragen worden. In het klooster was een hal die als aula gebruikt werd. Op een dag moest men er weer wat spullen heen brengen maar op dat moment was de aula waar men doorheen moest in gebruik: er lag een overleden persoon opgebaard! Daar schrok een collega zó van dat hij ter plekke de spullen uit zijn handen liet vallen en als een haas naar buiten rende.

Andere opslagplaatsen waren de zolder van zaadhandel en tuincentrum Voskuil en het pand van RATEWA, waar men elektronische spullen verkocht. Dit pand bestaat niet meer; op deze plek zou zich later Karpi vestigen. Of het pand van aannemer Jansen – hier vestigde zich later Avista Polarit –tegenover de losplaats van het magazijn op het Broek.

Romneyloodsen

Kaemingk bleef groeien en specialiseerde zich steeds meer in kerstartikelen, kerstversiering en kleinvuurwerk. Een goede beslissing, want de groei zette door. In de jaren 80 had het bedrijf grote behoefte aan opslagruimte. Daarom bouwde men aan de Broekstraat een aantal Romneyloodsen. Deze waren snel en relatief goedkoop te realiseren.

Het was de bedoeling dat deze loodsen na enige tijd vervangen zouden worden door een ander gebouw. Men kreeg ook slechts een vergunning voor vijf jaar. Maar in plaats van afbreken werd er om de zoveel jaar weer een stuk bij aangebouwd.

Aanvankelijk waren deze loodsen nog niet geïsoleerd, met als gevolg dat bij heel warm weer de kaarsen in de dozen als een soort pudding in elkaar zakten. Om dit te voorkomen werd het dak met water besproeid door middel van tuinslangen waarin gaatjes waren geprikt.

In de winter was de situatie omgekeerd. Het was er dan steenkoud, zodat medewerkers met dikke winterjassen en handschoenen aan de orders gereedmaakten. Wanneer het echt niet meer te harden was, dronken sommige collega’s een borrel om weer op temperatuur te komen. Het was toen buiten zelfs warmer dan binnen. Later kwamen er kachels in de loodsen en een aantal jaren later werd alles geïsoleerd.

Verkoop en groei

In 1992 verkocht de familie Kaemingk de aandelen. De Aaltense onderneming was inmiddels zo succesvol, dat ook bedrijven uit het buitenland interesse toonden. In 2001 werd Kaemingk verkocht aan een Amerikaanse investeerder. Hierdoor kreeg men meer groei- en inkoopmogelijkheden en toegang tot de Amerikaanse markt.

Begin 2006 kwam Kaemingk weer in Nederlandse handen. Daarna ging het snel. Het bedrijf was al actief in Duitsland, Frankrijk en België, nu volgde ook het Verenigd Koninkrijk.

Het bedrijf is tegenwoordig verspreid over diverse locaties op het bedrijventerrein van Aalten.

Fouten voorbehouden. Heeft u aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina of stuur ons een bericht!

Kenmerken

FunctieGroothandel
Oprichting1936

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen