Menu Sluiten

Bank Aaltens Belang

Polstraat, Aalten

Bank Aaltens Belang, Polstraat

Gemeentelijk monument

Aan het wandelpad langs de Slinge nabij de brug in de Polstraat, achter basisschool De Slinger, staat een stenen bank. Deze bank werd in 1923 door de vereniging Aaltens Belang geschonken aan de plaatselijke gemeenschap ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum.

Het bestuur van Aaltens Belang bij de onthulling van de bank
Het bestuur van Aaltens Belang bij de onthulling van de bank

Het gemetselde bouwwerk is een ontwerp van de Winterswijkse architect J.J. Post en heeft invloeden van de Jugendstil. Th. van der Schoot uit Aalten bouwde het voor 312 gulden.

De bank is in 1923 gebouwd in opdracht van Aaltens Belang, die in dat jaar 25 jaar bestond. Aaltens Belang gaf de zitgelegenheid vervolgens aan de gemeente, maar die weigerde het presentje. Bij de onthulling van de bank waren burgemeester en wethouders dan ook niet aanwezig, hoewel ze wel waren uitgenodigd. Maar de bank stond er, werd op 16 december 1923 feestelijk onthuld en bleef er staan.

Inmiddels is de gemeente van gedachten veranderd. Het stenen gevaarte is een gemeentelijk monument geworden en de bank heeft een aantal jaren geleden een grondige opknapbeurt gehad.

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen