Kerkstraat

Aalten

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

De Kerkstraat is één van de oudste straten in het dorp Aalten. De straat dankt zijn naam aan de Oude Helenakerk. Vanaf de achterzijde van de kerk aan de Markt, loopt de Kerkstraat in zuidelijke richting heuvelafwaarts naar de Slingebeek. Daar komt de straat samen met de Landstraat en gaat door als Dijkstraat.

Bovenstaand zien we de Kerkstraat in de richting van de Dijkstraat. In het eerste huis rechts (Kerkstraat 2) woonde Eppink. Hij was koster van de hervormde kerk. Hij werd ‘Eppink van de trepkes’ genoemd, omdat zijn woonhuis alleen via een stenen trap was te bereiken.

Hier zien we de trepkes frontaal, tussen de kerk en gebouw Elim. Dit pad is omstreeks 1955 afgegraven en verbreed. Tijdens het afgraven van de trepkes kwamen vele botresten tevoorschijn van oud-Aaltenaren die daar op het oude kerkhof waren begraven.

Hierboven zien we de Kerkstraat in de richting van de Dijkstraat. Het derde pand links, met de deeldeuren aan de straat, was de ‘Lensink-schure’. Achter het huis van Lensink zien we het statige ‘Manschotshuis‘.

Hierboven een recentere foto, van bijna dezelfde plek genomen. Het huis van Lensink is inmiddels vervangen door het pand waar ooit Smit Speciaal Optiek zat en tegenwoordig een kledingboetiek.

We zijn de Kerkstraat wat verder ingelopen en zien nu achter het ‘Manschotshuis’ links de deeldeuren van het voormalige koetshuis van mevrouw Manschot.

Hier nogmaals hetzelfde punt, omstreeks 1920.

Deze foto’s zijn halverwege de Kerkstraat genomen, met de lens richting Markt. Op de foto hierboven zien we links, achter de pomp, de textielwinkel van Leerink. Mevrouw Kothuis-Vultink, met het witte schort, staat voor het huis van ‘d’n zunigen Manschot’. Hij deed in koffie en tabak. Lang bleef de bel klingelen als de deur van zijn winkel open en dicht ging. Op deze plaats werd later nieuwbouw gepleegd waar eerst de Albert Heijn was gevestigd en tegenwoordig de Action.

Op bovenstaande foto zien we de huisnummers 17 t/m 27, vanaf de T-splitsing met ’t Lage Blik. Tegenwoordig zou je hier tegen de hoek van de Action aankijken.

De foto rechts is iets verderop genomen. In het linkerpand zat kleermaker Wansing. Een mooi detail is de schaar in de nok van de gevel. In het rechterpand was slagerij Schepers gevestigd.

Van deur tot deur

Kerkstraat 1, Aalten (Postiljon)

De Postiljon

Kerkstraat 1, Aalten
Kapsalon Kalf, Kerkstraat 3, Aalten ca. 1950

Kapsalon Kalf

Kerkstraat 3, Aalten
Kerkstraat 5, Aalten (2024)

Graven Groenten en Fruit

Kerkstraat 5, Aalten
Slagerij Odolphy, Aalten

Slagerij Odolphy

Kerkstraat 7, Aalten
Vivo Renskers, Kerkstraat 8, Aalten

VIVO Renskers

Kerkstraat 8, Aalten
Kerkstraat 9, Aalten (2024)

Smit Speciaal Optiek

Kerkstraat 9, Aalten
Kerkstraat 10, Aalten

Atelier van Leerink

Kerkstraat 10, Aalten
Kerkstraat 11, Aalten

Manschotshuis

Kerkstraat 11, Aalten
Leerink Manufacturen - Kerkstraat 12, Aalten

Leerink Manufacturen

Kerkstraat 12, Aalten
Kerkstraat 13, Aalten

Bakkerij Westerveld

Kerkstraat 13, Aalten
Apotheek, Kerkstraat 15, Aalten

Boerenleenbank / Apotheek

Kerkstraat 15, Aalten
Kerkstraat 17, Aalten

Kruidenier Manschot

Kerkstraat 17, Aalten
Kerkstraat 21-23, Aalten (ca. 1965)

Reigershuis

Kerkstraat 19-21, Aalten
Kerkstraat 25, Aalten

Kleermaker Wansing

Kerkstraat 25, Aalten
Slagerij Schepers, Aalten

Slagerij Schepers

Kerkstraat 27, Aalten

Geschiedenis

Kadaster 1832

Adresboek 1934

Bronnen o.a.

  • ‘Aalten in oude ansichten’, E.M. Smilda
  • Adresboek der gemeente Aalten, 1934
  • hisgis.nl

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *