Stoomweverij Herman Driessen & Zoon

Hofstraat 14, Aalten

Beschrijving

In 1893 trok Herman Driessen zich terug uit de directie van de Gebroeders Driessen. Hij stichtte met zijn zoon Joseph op ‘het Blik’ aan de Hofstraat een moderne stoomweverij met 34 weefgetouwen: de NV Stoomweverij Herman Driessen & Zoon, vaak afgekort als HDZ.

Naast de fabriek verrees tegelijkertijd het nieuwe woonhuis van Herman Driessen, villa ‘Beukenhof‘.

Na de dood van Herman nam zijn zoon Joseph Driessen (1870-1938) het bedrijf over. Joseph werd vervolgens weer opgevolgd door zijn zoon Clemens Driessen (1900-1964).

Clemens had tijdens de tweede wereldoorlog de leiding over het bedrijf en heeft toen ook illegale activiteiten verricht. Zo heeft hij in zijn fabriek blauwe keperstof ter beschikking gesteld, zodat de ondergrondse verzetsgroepen bij de bevrijding in uniform gekleed konden gaan.

In 1964 overleed Clemens Driessen en toen nam zijn broer Herman het bedrijf over. Hij werd daarin bijgestaan door de twee zonen van Clemens: Joop en Clemens Driessen.

Producten

De productie van HDZ bestond uit tricotage zoals ondergoed, turnkleding en sweaters en huishoudtextiel als tafellakens, servetten, hand-, bad-, glas- en theedoeken, lakens en slopen, voorzien van sierranden of ingeweven namen van bedrijven als de Holland-Amerika Lijn en de Nedlloyd.

Na 1945 concentreerde HDZ zich op de fabricage van hotellinnen, sport- en turnkleding en gebreide en geweven babykleding. De grote rookpluim uit de schoorsteen van de fabriek en het geluid van de stoomfluit waren onderdeel van het dagelijks leven in Aalten.

Aan de bloei van de textielindustrie, die zo lang bepalend was voor de economische bedrijvigheid van de oostelijke Achterhoek, kwam langzaam een eind. Was vóór 1930 het aandeel van de textiel in de totale industrie nog 45%, na 1950 nam dat percentage snel af.

Sluiting

Het definitieve einde voor de weefnijverheid en tricotage-industrie komt in de jaren zestig door toenemende buitenlandse concurrentie en de opkomst van massaproductie en confectie. Noodzakelijke investeringen konden niet worden doorgevoerd. In december 1969 besloot directeur Joop Driessen over te gaan tot vrijwillige liquidatie. Op dat moment werkten er nog zo’n 180 mensen in het bedrijf.

Van 1970 tot 1980 kreeg Staalkat, fabrikant van eiersorteermachines, onderdak in de leegstaande fabriek. Hierna werd er een bedrijfsverzamelgebouw in gehuisvest. In 1996 kwam het pand leeg te staan en jaren van verwaarlozing volgden. De buurt was niet blij over de langdurige leegstand en verpaupering van het complex. Op 7 december 2002 viel het gebouw ten prooi aan brandstichting.

Restauratie

Ondanks grote schade bleef er gelukkig nog voldoende gespaard om te worden gerestaureerd. Op 16 december 2009 onthulde wethouder Wim ten Voorde samen met de heer Joop Driessen en de heer Egbert Rots van Rots Bouw het bord van het project Hofstraat. De voormalige textielfabriek werd gerestaureerd en herontwikkeld tot kantoorruimten en een gezondheidscentrum. Ook werden er appartementen op het terrein gerealiseerd.

Eigenaren

Overzicht is niet volledig.

JaarPerceelEigenaarOmschrijving
1897I-4616H.A.F.C.M. Driessen, fabriekant3880 m² stoomfabriek en erf
1914I-4715J.W.J. Driessen, fabrikant3840 m² stoomfabriek, bergplaats, erf
1924I-5631J.W.J. Driessen, fabrikant11.400 m² fabriek, schuur en weiland
1940I-7023N.V. Stoomweverij Herman Driessen en Zoon11.940 m² huis, fabriek, tuin, erf

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken


Kadastraal nr.I-13087/13073
FunctieTextielfabriek
Oprichting1893
Sluiting1969
MonumentRijksmonument

Bronnen



Reacties

2 reacties op “Stoomweverij Herman Driessen & Zoon”

  1. Boeiend stuk historie!

  2. MarieJose Polak- Rodenberg avatar
    MarieJose Polak- Rodenberg

    Niet alleen Clemens volgde zijn vader op . Er waren 3 zonen die de directie overnamen. Herman ,Clemens en Anton. .
    Herman was de enige directeur tot de liquidatie. Zijn broer Clemens overleed in 1964 en vlak daarna ook Anton.
    Deze 3 heren waren de oudere broers van mijn moeder Alice Rodenberg -Driessen , de jongste uit het gezin van mijn grootvader Joseph Driessen en Josepha Driessen -Beckmann .

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *