Berkenhovestraat 9, Aalten

Beschrijving

Bakstenen zaalkerkje, gebouwd in 1924 naar een ontwerp van de Bredevoortse architect B.H. Kolenbrander, in opdracht van het bestuur van de Christelijk Gereformeerde Kerk. Het kerkgebouw werd destijds gebouwd ter vervanging van een bestaand kerkje (1897) dat meer naar voren op het perceel gesitueerd was. Het gebouw is eenvoudig doch voorzien van subtiele en fraaie details, zoals de sierlijk vormgegeven bovenlichten boven de ingang en vensters, en de uitgemetselde hoekpenanten en boogfries in de voorgevel.

Hoewel de rechts naastgelegen aanbouw niet tot de oorspronkelijke opzet behoort, de oorspronkelijke uitbouw (catechisatielokaal) aan de achterzijde gesloopt is en het gebouw daar nu is voorzien van een moderne uitbouw heeft het kerkje zijn authentieke uitstraling behouden. Ondanks het feit dat het een kerk van bescheiden omvang is en terugliggend op het perceel is gesitueerd, is het gebouw beeldbepalend voor dit deel van de Berkenhovenstraat. Samen met de op hetzelfde perceel gelegen oudere voormalige pastoriewoning vormt het kerkje een aardig ensemble.

Geschiedenis

Op 26 augustus 1897 werd in Aalten de ‘voortgezette ’Christelijke Gereformeerde Gemeente‘ geïnstitueerd. Aanvankelijk hielden de uitgetredenen hun kerkdiensten bij leden thuis, maar “men is reeds bezig een nieuwe kerk te doen verrijzen, welke zal komen te staan op het eind van ’t dorp, aan den grintweg naar Lichtenvoorde”.

In notulen van een kerkenraadsvergadering gehouden op 1 januari 1900 is voor het eerst sprake van een orgel in de Christelijke Gereformeerde Kerk te Aalten. De gemeente was ruim twee jaar eerder gevormd en had kort nadien een klein kerkje op de Kattenberg gebouwd ,dat plaats bood aan ongeveer negentig personen. In de eerste tijd werd de samenzang begeleid met behulp van een huisorgel, in Doesburg gekocht voor 225 gulden.

Razzia

Op zondag 30 januari 1944 houden Duitse SS-ers een razzia op twee kerken in Aalten, waaronder de Christelijk Gereformeerde kerk: lees meer.

Huisnummering

1900191019341967
248B294B299Berkenhovestraat 9

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.I-12529
FunctieKerk
Bouwjaar1924
Monumentnee

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *