Aalten

De meeste mensen associëren de merknaam Opel met auto’s. Slechts weinigen weten dat het bedrijf ooit begonnen is met het bouwen van naaimachines. Herman van Wezel weet daar alles van, hij is de eigenaar van een naaimachinemuseum, dat is gevestigd in een schuur achter zijn woning in het buitengebied van Aalten.

Het museum is niet heel bekend, het wordt ook niet genoemd in gidsen en op websites van bijvoorbeeld de VVV. “Dat verwijt krijg ik wel vaker”, zo glimlacht Van Wezel. “De buurvrouw van drie huizen verderop wist aanvankelijk niet dat ik een naaimachinemuseum heb. In principe krijgen we alleen kennissen en mensen die echt geïnteresseerd zijn in naaimachines, over de vloer.”

“Het aantal bezoekers moet je dan ook eerder per maand bekijken dan per week. We kunnen hooguit groepen van tien tot twaalf mensen ontvangen. Anders kan ik geen rondleiding geven”, aldus Van Wezel wiens museum alleen op afspraak open is.

Van Wezel is voormalig mede-eigenaar van het gelijknamige confectiebedrijf in Bredevoort. “Ik was de technische man en kwam veel bij fabrieken. De interesse in naaimachines is nooit verdwenen.”

Hoeveel machines hij heeft, weet Van Wezel niet precies. “Ik vermoed dat het er rond de driehonderd zijn. Maar dat staat wel in de computer.” Dat geldt ook voor het merk, het bouwjaar en het land van de herkomst van de machines. “De datering is niet gemakkelijk, omdat alleen Duitsers en Amerikanen daar informatie over bijhielden.”

De oudste machine van Van Wezel dateert uit 1852 en is een van eerste wat modernere naaimachines. Hij mikt hoofdzakelijk op oudere apparaten, die met de hand of de voet werden aangedreven. Maar hij heeft ook wel elektrische exemplaren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. “Die moeten dan wel bijzonder zijn.”

Hij kocht zijn eerste machines op rommelmarkten en ging later met een handelaar in zee, die naaimachines in Engeland kocht. Hij is lid van de verenigingen Slingerfænger en Ismacs, die contactdagen houden, waarop hij nog wel eens een machine koopt. “En ik kijk nog wel eens op eBay.”

Van Wezel heeft ook onder meer naalden, kokers, gereedschap, reclamemateriaal, een kachel waarop strijkijzers heet werden gehouden en posters. Hij beschikt zelfs over een cassettebandje met een radio-naailes uit de jaren vijftig. “Zo zorgen we voor wat afwisseling”, zegt echtgenote Maria van Wezel. “Anders zien de mensen alleen maar naaimachines.”

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

In 2010 bezocht ‘Der Trödelking’ van de Duitse TV-zender WDR het naaimachinemuseum van Herman van Wezel.

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *