Menu Sluiten

Markt Aalten

Markt Aalten, door Jan de Beijer, 1743
De Markt in 1743, door Jan de Beijer

De Markt neemt al eeuwenlang een centrale plaats in het dagelijkse leven van Aalten. Het dorp is als het ware gebouwd rond de kerk en het oude kerkhof, waarvan de markt een laatste overblijfsel is. Over de vroegste bewoning van de Markt is niet veel met zekerheid te zeggen. De Markt in Aalten werd op 12 mei 1966, als eerste in Gelderland, tot beschermd dorpsgezicht verklaard.

Markt, Aalten
Markt, Aalten
Markt, Aalten
Markt, Aalten

Van deur tot deur

Oberink, Köstersbulte 2, Aalten

Markt 1 – In 1909 opende F.J. Oberink er zijn manufacturenwinkel. Tegenwoordig maakt het pand deel uit van het gemeentehuis en is het politiebureau er gevestigd.

Markt 3, Aalten (1972)

Markt 3 – Dit karakteristieke pand heeft al vele functies gehad zoals winkel, bank, VVV-kantoor en politiebureau. Tegenwoordig maakt het deel uit van het gemeentehuis.

Markt 5, Aalten (1972)

Markt 5 – Dit rijksmonument dateert uit het einde van de 17e eeuw. Het is gebouwd als woonhuis. Tegenwoordig maakt het deel uit van het gemeentehuis.

Markt, Aalten

Markt 7 – Het herenhuis, rechts-midden op de foto, werd vanaf 1826 gebruikt als raadhuis. In 1843 kocht de gemeente het pand en liet het verbouwen tot gemeentehuis.

Markt 9, Aalten - Kruidenier Walvoort

Markt 9 – Ooit de kruidenierswinkel van Walvoort. In 1975 werd het gesloopt om plaats te maken voor uitbreiding van het gemeentehuis.

Café De Landman, Landstraat, Aalten

Markt 11 – Op de hoek met de Landstraat stond tot de jaren ’50 café De Landman. Later verrees hier de aanbouw van het gemeentehuis.

Café-Restaurant Stegers, Markt, Aalten

Markt 2 – Het pand van café-restaurant Stegers bepaalt al eeuwenlang de aanblik van de hoek Markt en Peperstraat.

Markt 4, Aalten

Markt 4 – Dit pand was in het verleden onder meer een politiebureau. Tegenwoordig is het horecagelegenheid De Geste.

Markt 6-8, Aalten

Markt 6-8 – Begin 20e eeuw was hier een schilderswerkplaats, later onder meer een RK coöp. winkel, boekhandel en eetcafé.

Hotel Keizer, Markt, Aalten (1952)

Markt 10 – Hotel Keizer, tegenwoordig restaurant Herbergh d’Olde Marckt. Voorheen stond hier het café van Veldkamp.

Markt 12, Aalten

Markt 12 – Een huis met een bijzonder verhaal. Tegenwoordig maakt dit pand deel uit van het Nationaal Onderduikmuseum.

Frerikshuus - Markt 14, Aalten

Markt 14 – Ooit het woonhuis van dokter Freriks. Tegenwoordig maakt dit pand deel uit van het Nationaal Onderduikmuseum.

Freriksschure, Markt 16, Aalten

Markt 16 – Deze oude Saksische dorpsboerderij, gelegen achter Markt 14, is een rijksmonument en staat bekend als de Freriksschure.

Markt 18, Aalten

Markt 18 – Dit statige herenhuis huisvestte lange tijd de ABN Amro bank. Tegenwoordig is hier Ter Stal Familiemode gevestigd.

Hogeweg Zuivelhuis, Markt 20, Aalten

Markt 20 – Veel Aaltenaren kennen dit pand nog als het Zuivelhuis van Hogeweg. Tegenwoordig is hier kapsalon The Hair Hub gevestigd.

Geschiedenis

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen