Menu Sluiten

Treinstation Aalten

Stationsstraat 38-40, Aalten

Treinstation Aalten

Gemeentelijk monument

Station Aalten (afkorting: ATN) is een spoorwegstation van het type GOLS groot, aan de spoorlijn Arnhem-Winterswijk. De bouw begon in 1884 in opdracht van de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorwegmaatschappij (GOLS) en werd geopend op 15 juli 1885.

In 1919 werd het gebouw verbouwd, de linkervleugel werd verdubbeld en tegen het rechterdeel een lage vleugel geplaatst en middendeel kreeg een verdieping. Sindsdien bleef het gebouw ongewijzigd.

Na 2006 kwam het gebouw in particuliere handen; het werd door NS middels een veiling bij openbare inschrijving verkocht. Het stationsgebouw is aangewezen als gemeentelijk monument en staat momenteel (augustus 2021) te koop.

Bron: Wikipedia

Station Aalten, stoomtrein (1938)
Stoomtrein bij het station Aalten, 1938

2 reacties

  1. gerrit schreurs

    In het verhoogde middendeel heeft de van oorsprong Turkse inwoners van Aalten ook jarenlang onderdak gevonden.Daar kwam een einde aan omdat de brandweer het veiligheidsniveau niet meer voldoende vond.De Aaltense Turkse gemeenschap vond uiteindelijk onderdak aan de Bodendijk 12(Fatih Moskee)in een pand dat eigendom was van de Ned.Herv.Kerk.

    Misschien ook de moeite waard om op te gaan nemen in het hootdstuk-Religie???

  2. gerrit schreurs

    In de adressenlijst van 1967 komt geen adres Stationsstraat 42 voor.Naast het Treinstation stond in 1967 ook nog De Waag,daar werden dieren die kandidaat waren voor de slacht gekeurt en gewogen en daarna over de weg of per spoor,de final taxi naar hun eindbestemming vervoerd,misschien al heel dichtbij,nl.naar de overkant van de spoorlijn naar Industriestraat naar het gem.slachthuis,later het KSA.(Kropveld Schipstal Aalten werd het later)

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen