Menu Sluiten

Gasfabriek

Bredevoortsestraatweg 109, Aalten (verdwenen)

Gasfabriek, Bredevoortsestraatweg, Aalten

In 1905 vond men in Aalten dat er een gasfabriek gebouwd moest worden. In 1907 werd de nieuwe gasfabriek in gebruik genomen. Niet iedereen was echter direct enthousiast over de gasfabriek. Tot eind 1908 klaagde men over de slechte toestand van de straten door het voortdurend opbreken voor de aansluitingen van het buizennet.

In 1919 nam de gemeente de gasfabriek over voor ƒ 115.000 plus ƒ 29.602,87 voor de leidingen, gasmeters, enz.

Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw had een aantal mensen een gasmeter in huis die met gasmuntjes werkte. Het doel van deze gasmunt (penning) was om te voorkomen dat men een te grote betalingsachterstand opliep bij het gasbedrijf. Aalten had, net als Winterswijk, een eigen gasmunt. Dit was een zinken muntje met een waarde van 10 cent. Was het gas op, dan moest men weer een nieuw muntje in de meter stoppen. Met de komst van de geiser is de gaspenning verdwenen vanwege de waakvlam in deze apparaten. Een ononderbroken vlam was een vereiste en daarom was een combinatie met een muntmeter niet toegestaan. De meeste gaspenningen zijn afgeschaft rond 1955 -1958 na de invoering van het landelijke aardgasnet.

Door de ontdekking van de gasbel in Slochteren verdwenen de gasfabrieken, dus ook die in Aalten. De gasfabriek bleef tot circa 1970 in functie. Daarna heeft het nog tientallen jaren geduurd voordat de bodem werd gesaneerd. In de zwaar verontreinigde bodem zaten gevaarlijke stoffen zoals zwavel en cyanide. De sanering werd pas in juni 2009 afgerond.

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen