Vestingpark

Beschrijving

In het Vestingpark in Bredevoort bevindt zich een Lourdesgrot, daterend uit 1912. Het is een (kleine) kopie van de bekende grot nabij de Franse stad Lourdes. De Bredevoortse Lourdesgrot is gemaakt van lavasteen en staat op de restanten van een onderwal van het bastion Vreesniet, naast het Theehuisje aan de Grote Gracht. Het is een gemeentelijk monument.

Nadat Maria in 1858 in Lourdes aan het meisje Bernadette zou zijn verschenen, werden overal in de wereld ‘Lourdesgrotten’ gemaakt met beelden ter ere van Maria en het meisje. Zo ook in Bredevoort, in de toenmalige tuin van het klooster Sint Bernardus.

De Bredevoortse Lourdesgrot werd gebouwd in opdracht van de zusters Franciscanessen van Thuine. De bouwdatum van de Lourdesgrot was lange tijd onbekend. In 2010 werd tijdens renovatiewerkzaamheden echter een opschrift ontdekt: ‘B. Elschot 1 mei 1912’.

Processiepark

In de tuin achter Sint Bernardus, waar de Lourdesgrot staat, werd begin vorige eeuw een processiepark aangelegd. Hier konden de lokale rooms-katholieken ongestoord in de buitenlucht religieuze rituele handelingen verrichten. Op de openbare wegen in Aalten waren processies niet toegestaan.

Op de tweede zondag na Pinksteren was hier de sacramentsprocessie. Men liep vanaf het klooster naar de Lourdesgrot. Paden die niet werden gebruikt, werden door meisjes met bloemen in motieven versierd. Na 1967 hielden die processies op, als gevolg van de kerkelijke omwentelingen. De Lourdesgrot raakte in onbruik en brokkelde af. Vandalisme deed de rest.

In 1985 verlieten de laatste nonnen het klooster Sint Bernardus. Daarna kocht vereniging Bredevoorts Belang het kloosterpark om het als stadspark te behouden. In 2015/2016 is het park ingrijpend gerenoveerd. Het park is van zonsopgang tot zonsondergang opengesteld voor het publiek.

Restauratie

Begin deze eeuw was de grot weinig meer dan een overwoekerde steenhoop. In 2010 werd de Bredevoortse Lourdesgrot echter in oude luister hersteld. Het herstel van de grot kostte 12.000 euro. Ramen beschermen de beelden en kaarsen voortaan tegen vandalen en guur weer en er zijn nisjes voor kaarsen. Met een plechtige inwijdingsceremonie werd de Lourdesgrot weer in gebruik genomen: als religieus erfgoed, maar ook als devotieplek.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

FunctieWoonhuis
Bouwjaar1912
MonumentRijksmonument

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *