Menu Sluiten

Tramstation Bredevoort

Tramstraat, Bredevoort

Tramhalte Bredevoort
Foto: Hans Schutte

In 1880 waren er plannen om de tramlijn Lichtenvoorde-Groenlo te verlengen naar Aalten, Varsseveld en Terborg. In 1893 waren er plannen voor een paardentramlijn Groenlo-Lichtenvoorde-Bredevoort-Aalten-Dinxperlo/Bocholt. In 1899 ontstond uiteindelijk het definitieve plan voor twee lijnen met een stoomtram; vanaf het station Lichtenvoorde-Groenlo naar Zeddam en naar Bocholt. Daarvoor werd in 1905 de Geldersch-Westfaalsche Stoomtram Maatschappij (GWSM) opgericht met haar kantoor in Lichtenvoorde.

In 1908 werd de eerste lijn Lichtenvoorde-Groenlo-Zeddam geopend. In 1910 is de tweede lijn, van Lichtenvoorde, Bredevoort, Aalten en Bocholt, geopend. Met de aanleg daarvan was men al in 1909 begonnen, maar de aanleg liep veel vertraging op door een grote overstroming bij Bredevoort dat jaar. Na de opening bleek dat slechts het traject Aalten-Bocholt succesvol was. Echter door het invallen van de Eerste Wereldoorlog werd de grensovergang gesloten, waardoor er geen vervoer meer mogelijk was van Aalten naar Bocholt. Toen dit traject in 1915 werd hervat waren er veel minder reizigers als voorheen en werd in 1916 daardoor zelfs geheel stopgezet.

Tramstation Bredevoort - Dagblad Tubantia, 25-06-1953
Dagblad Tubantia, 25 juni 1953

Vanaf de jaren twintig werden de reizigersdiensten tussen Aalten en Lichtenvoorde veelal met motortrams uitgevoerd tot 1933, toen er bussen van de firma Veldhuis gingen rijden. Na de jaren dertig van de 20e eeuw bleek (behalve tussen Aalten en Bocholt) slechts het goederenvervoer succesvol. Vanaf Bocholt naar de grens werden de rails in 1937 opgebroken, het gedeelte Aalten – grens in 1942. Tot 1953 wist het goederenvervoer per tram zich te handhaven, daarna werden de tramlijnen definitief opgebroken.

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen