Prins Mauritsstraat, Bredevoort

Beschrijving

De Joodse Begraafplaats aan de Prins Mauritsstraat in Bredevoort is, tegelijk met de algemene begraafplaats, rond 1830 aangelegd. Het terrein kwam vrij door de ontmanteling van Bredevoorts vestingwerken aan de oostzijde van het stadje.

Bredevoort had sinds 1543 een kleine Joodse gemeenschap en rond het jaar 1700 was er een synagoge aan huis. Rond 1830 werd deze gemeenschap, die tot dan toe onder Winterswijk viel, een zelfstandige gemeente. Er werd op de Vismarkt 9 een synagoge gebouwd die ongeveer honderd jaar in gebruik is geweest. De gemeenschap bestond omstreeks 1850 uit ongeveer 40 personen, hierna nam de gemeenschap in omvang af. In het jaar 1900 werd de Joodse gemeente opgeheven en bij die van Aalten gevoegd.

In Bredevoort waren voorheen twee Joodse begraafplaatsen. De eerste en tevens oudste was gelegen op het voormalige kasteelterrein achter de Hozenstraat nummer 5. Dit terrein werd in 1953 aan de gemeente Aalten verkocht ten behoeve van woningbouw. Men verplaatste de stoffelijke resten en grafzerken in dat jaar naar de tweede begraafplaats aan de Prins Mauritsstraat.

De Bredevoortse Joden die op de begraafplaats aan de Prins Mauritsstraat werden bijgezet zijn broer en zus Levi en Sara Sander. Beiden overleden in 1938, kort na elkaar.

De begraafplaats is niet toegankelijk voor het publiek en wordt onderhouden door de gemeente Aalten.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.A-1143
FunctieBegraafplaats
Aanlegca. 1830
MonumentGemeentelijk
monument

Bekijk de graven op Findagrave.


Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *