Menu Sluiten

Postiljon

Kerkstraat 1, Aalten (herbestemd)

Postiljon, Kerkstraat, Aalten

Het eerste postkantoor van Aalten was gevestigd aan de Kerkstraat, op de hoek van de Markt en Peperstraat. Op de achtergrond van de foto zien we nog net de Openbare Lagere School aan de Herenstraat. De kinderen van deze school zijn blijkbaar even uitgelopen om op de foto te mogen. Een fotograaf was honderd jaar geleden een bijzondere verschijning in het dorpsbeeld.

Het postkantoor was de plek waar men terecht kon voor allerlei zaken wat te maken had met: Post, Telegraaf, Telefoon (PTT). In het jaar van deze opname waren er niet veel telefoonaansluitingen in ons dorp. Op het postkantoor aan de Kerkstraat kon men terecht in een ‘openbare spreekcel’ voor degenen die niet over een eigen telefoon beschikten. In 1915 waren er 27 telefoonaansluitingen in Aalten. Bredevoort telde 4 nummers. Het waren voornamelijk fabrikanten, middenstanders en huisartsen welke beschikten over een telefoontoestel. Fabrikant Ten Dam & Manschot was de eerste welke over telefoon beschikte en had dus telefoonnummer 1.

Het postkantoor verhuisde in 1922 naar de Haartsestraat en later weer naar de Peperstraat (nu Carrousel Warenhuis). Tegenwoordig heeft Aalten geen eigen postkantoor meer, en moet je voor postzaken naar de Primera.

De naam van het postkantoor is altijd verbonden gebleven aan dit pand. Nadat het postkantoor verhuisd was vestigde er zich ‘Magazijn De Post’. Mevrouw Lammers-te Post was de eigenaresse. Hier kon men terecht voor allerlei naaibenodigdheden zoals naaigarens, maar ook voor lingerie. Mevrouw Lammers verhuurde ook kamers in dit pand, het was tevens een pension.

In 1974 vestigde zich er ‘Postiljon Mode’ van Martin en Ann de Kruyf. De Postiljon was het adres voor jurken, blouses en overhemden. Men kon hier terecht voor kwaliteit en persoonlijke aandacht. Na 50 jaar in het modevak werkzaam te zijn geweest vond het echtpaar de Kruyf het welletjes. In het najaar van 2017 stopte men met de zaak. Het pand staat momenteel te koop.

Bronnen: Leo van der Linde / Film Aalten / Aalten Vooruit

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen