Bredevoort

Beschrijving

Fraaie vrijstaande villa uit 1932 i.o.v. J.D. Piek ontworpen door G.J. Nijman uit Bredevoort, die het pand ook bouwde. Het aan de noordelijke zijde van de Misterstraat gelegen pand is uitgevoerd in een voor de bouwperiode karakteristieke zakelijke trant en wordt gekenmerkt door een tamelijk hoog en breed overstekend tentdak, dat langs de onderzijde licht gezwenkt is. Asymmetrische gevelindeling met een erker met balkon. Nadruk is gelegd op zorgvuldig uitgevoerd metselwerk. Zowel in de hoofdvorm als de detaillering is het authentieke karakter goed behouden gebleven.

Door zijn markante opzet neemt het in een bijbehorende tuin en in een bocht van de Misterstraat gelegen pand een belangrijke beeldbepalende positie in. Bovendien verwijst het object naar de historische ontwikkelingen langs de Misterstraat. Deze oude en oorspronkelijk in het buitengebied van Bredevoort gelegen verbindingsweg raakte vanaf ongeveer 1900 steeds meer verstedelijkt en is uiteindelijk opgenomen in de buiten de vesting gerealiseerde uitbreidingswijken van het stadje.

Bewoners

Adresboek 1934

Winterswijkschestraat 27

D.J. Piek

Adresboek 1967

Misterstraat 27

J.D. Piek

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.A-2400
FunctieWoonhuis
Bouwjaar1932
Monumentnee

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *