Menu Sluiten

Molen Prins van Oranje

Landstraat 32-34, Bredevoort

Molen Prins van Oranje, Bredevoort

Rijksmonument

De Prins van Oranje is een ronde stenen walkorenmolen met een met dakleer gedekte kap voor het malen van graan. De molen staat op een belt van 3,5 meter hoogte, maar daaronder zit ook nog het zes meter hoge Bastion Welgemoed dat ooit deel uitmaakte van de vestingwerken van Bredevoort.

Geschiedenis

Omstreeks 1644/45 werd door de prins van Oranje, als heer van Bredevoort, toestemming verleend voor de bouw van een standerdmolen op het bastion Welgemoed. Nadat deze in 1869 afbrandde werd in 1870 op dezelfde plaats de huidige molen gebouwd. De bouw duurde langer dan gebruikelijk, omdat de Duitse metselaars moesten dienen als soldaat in de Frans-Pruisische Oorlog. De molen is in 1968 gerestaureerd en nogmaals in 1991 en 1992 voor wat betreft het technische gedeelte.

Kadaster 1832

Bredevoort B121
Gerrit Willem Heusinkveld
molenaar te Bredevoort
25 m² korenmolen

Bronnen

1 reactie

  1. gerrit schreurs

    Lang van de fam.B.Navis & Zoon,tegenwoordig van de fam.Woordes die ook de molen aan de Meenkmolenweg 1 heeft “Meenkmolen”.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen