Menu Sluiten

Koppelkerk

Koppelstraat 35, Bredevoort

Koppelkerk, Bredevoort

Gemeentelijk monument

De Koppelkerk is een monumentale voormalige gereformeerde kerk aan de Koppelstraat en de Prins Mauritsstraat in Bredevoort.

Voor de Tweede Wereldoorlog moesten de gereformeerde kerkgangers uit Bredevoort in Aalten naar de kerk. Na de oorlog kreeg de gemeente een eigen gebouw. Op het gebied dat bekend stond als De Koppele werd een stuk grond geschonken bij de gedempte gracht, hetgeen tevens de naam Koppelkerk verklaart. Het terrein moest opgehoogd worden, omdat het erg laag was gelegen en in de wintertijd vaak blank stond.

In 1947 werd met de bouw begonnen en in 1948 werd de kerk in gebruik genomen. De toren werd clandestien aangebouwd in 1956 en in 1988 voorzien van een luidklok. De klok werd door klokkengieterij De Klok in Aarle-Rixtel gegoten.

Nieuwe functie

Het gebouw werd in 2013 aangewezen als gemeentelijk monument. Inmiddels heeft het gebouw haar kerkfunctie verloren. De kerkenraad verleende in overleg toestemming er een woonfunctie aan toe te kennen, echter in 2015 werd het gebouw verbouwd tot een multifunctioneel gebouw voor kunst en cultuur.

Tegenwoordig heeft het gebouw een functie op het gebied van kunst en cultuur. Kunst komt aan bod middels wisselende exposities en concerten; de verdieping wordt aangeboden aan de hand van lezingen, discussieavonden en colleges. Daarnaast is een “boekencafé” ingericht als huiskamer vol boekenkasten, waar maandelijks een literair café wordt georganiseerd.

Website: koppelkerk.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen