Koppelstraat 35, Bredevoort

Beschrijving

De Koppelkerk is een monumentale voormalige gereformeerde kerk aan de Koppelstraat en de Prins Mauritsstraat in Bredevoort.

Voor de Tweede Wereldoorlog moesten de gereformeerde kerkgangers uit Bredevoort in Aalten naar de kerk. Na de oorlog kreeg de gemeente een eigen gebouw. Op het gebied dat bekend stond als De Koppele werd een stuk grond geschonken bij de gedempte gracht, hetgeen tevens de naam Koppelkerk verklaart. Het terrein moest opgehoogd worden, omdat het erg laag was gelegen en in de wintertijd vaak blank stond.

In 1947-1948 bouwde architect W. Geels deze voormalige gereformeerde kerk. In 1947 werd de eerste steen gelegd en in 1948 werd de kerk in gebruik genomen. De toren werd in 1956 clandestien aangebouwd. In 1958 voegde de Aaltense architect W. van der Zee de betonnen torenbekroning toe, waarbij het gemetselde torenlichaam circa vijf meter hoger is doorgestoken. Architect W. Hebly uit Aalten ontwierp de uitbreiding aan de achterzijde (1966-1967), ten behoeve van een vergaderruimte. In 1988 werd de toren voorzien van een luidklok. De klok werd door klokkengieterij De Klok in Aarle-Rixtel gegoten.

De markante kerk is terugwijkend gelegen, in een ruime tuin op de hoek van de Koppelstraat en de Prins Mauritsstraat, waar het object een sterk in het oog vallende positie inneemt. Zowel in de hoofdvorm als de detaillering is het authentieke karakter goed bewaard gebleven. Het in een sobere Delftse Schooltrant uitgevoerde gebouw geeft een helder beeld van de protestantse kerkbouw kort na de Tweede Wereldoorlog. De toren met zijn opmerkelijke bekroning vormt reeds op grote afstand een belangrijk focuspunt.

Nieuwe functie

Het gebouw werd in 2013 aangewezen als gemeentelijk monument. Inmiddels heeft het gebouw haar kerkfunctie verloren. De kerkenraad verleende in overleg toestemming er een woonfunctie aan toe te kennen, echter in 2015 werd het gebouw verbouwd tot een multifunctioneel gebouw voor kunst en cultuur.

Tegenwoordig heeft het gebouw een functie op het gebied van kunst en cultuur. Kunst komt aan bod middels wisselende exposities en concerten; de verdieping wordt aangeboden aan de hand van lezingen, discussieavonden en colleges. Daarnaast is een “boekencafé” ingericht als huiskamer vol boekenkasten, waar maandelijks een literair café wordt georganiseerd.

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.B-1943
FunctieKerk
Bouwjaar1948
MonumentGemeentelijk
monument

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *