Bredevoort

Beschrijving

Dubbele woning uit circa 1905. Oorspronkelijk vormde dit pand één woning, met links een deel met koestal en varkenshokken. In 1948 lieten G.J. en W.J. Houwer de deel door H.J. Kolenbrander uit Bredevoort omvormen tot een tweede woning. Hoewel de invullingen van ingangen en vensters inmiddels op punten zijn gewijzigd, is de hoofdvorm van de twee woningen intact gebleven. De tweelaags woningen hebben een gezamenlijk schilddak en zijn langs de gootoverstek voorzien van enig siermetselwerk. Karakteristieke getoogde vensters en ingangen. De bovenlichten behielden deels hun verticaalroeden.

Als een aan de Ganzenpoelendijk gelegen vroeg 20e-eeuwse dijkwoning verwijst het object naar de periode dat er buiten de oude vesting Bredevoort nog weinig bebouwing bestond. De Ganzenpoelendijk (in het verleden ook wel Ganzenkuildijk genaamd) voerde naar de laag gelegen boerderij de Ganzenpoel. Tegenwoordig maakt de Ganzenpoelendijk deel uit van de bebouwde kom van Bredevoort, gelegen in een wijkje met voor- en naoorlogse woningen.

Archieven

Kadaster 1832

Bredevoort A277
Wed. James Tomson
zonder beroep te Bredevoort
2480 m² bouwland

Bewoners

Bevolkingsregister 1910-1920

Bredevoort 188/2 > 176

Johannes Franciscus Josephus Sheridan (Aalten, 27-05-1856), blauwverver, landbouwer
Johanna Gezina Wubbels (Aalten, 20-08-1870)

Adresboek 1934

Bredevoort 176 > Ganzenpoelendijk 2

Wed. J.F.J. Sheridan

Adresboek 1967

Ganzenpoelendijk 2

D.W. Stronks
D.J. Stronks

Ganzenpoelendijk 2a

G.J. Houwer

Fouten voorbehouden. Heeft u correcties en/of aanvullende informatie? Reageer dan onderaan deze pagina.

Kenmerken

Kadastraal nr.A-2454/1868
FunctieWoonhuis
Bouwjaar1911
Monumentnee

Reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *