Menu Sluiten

Fa. Gebroeders Muller

Haartsestraat, Aalten (verdwenen)

Burchard D.G. Muller was eigenaar van twee manufacturen-, ijzer- en galanteriewinkels. Ook dreef hij een graanhandel en had hij een kruidenierszaak. In 1870 startte hij een stoomblekerij op het Geurken aan de Haartseweg waaraan twee jaar later nog een ververij en drukkerij werden verbonden. Muller startte enkele jaren later ook een stoomweverij.

Het zo nodige water onttrok men aan de beek. Drie gebroeders van deze familie hebben nog geprobeerd de watermolen op de Pol te kopen, nadat deze ook al een keer was afgebrand en wel op 1 mei 1853. De watermolen met stuw werd echter door de gemeente aangekocht en rond de eeuwwisseling gesloopt.

Op 6 mei 1902 brandde de fabriek van Muller af en werd niet meer herbouwd of voortgezet.

Aalten, 6 Mei – Hedenmiddag omstreeks 4 uur ontstond er brand in de fabriek van de hh. Gebrs. Muller op ongeveer 10 minuten buiten de kom van ’t dorp gelegen. Van de verschillende gebouwen zijn geheel in de asch gelegd: de drukkerij, stoomdrogerij en het magazijn met vele goederen. De oorzaak is onbekend. Het oude gedeelte is afgebrand. De gebouwen voor de weverij zijn behouden gebleven.

Zutphensche Courant, 08-05-1902

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen