Menu Sluiten

Tramstation Aalten

Tramstraat, Aalten

Tramstation Aalten

Tramstation Aalten heeft dienst gedaan van 1910 tot 1953. Het stond aan de Tramstraat, ongeveer op de plek waar tegenwoordig de brandweerkazerne staat.

Tram Dijkstraat, Aalten - Graafschapbode, 19-02-1910
Graafschapbode, 19 februari 1910

In 1905 werd de Geldersch-Westfaalsche Stoomtram-Maatschappij (GWSM) opgericht, met haar kantoor in Lichtenvoorde. In 1910 vond de opening plaats van de lijn, Lichtenvoorde – Bredevoort – Aalten – Bocholt. Met de aanleg daarvan was men al in 1909 begonnen, maar de aanleg liep veel vertraging op door een grote overstroming bij Bredevoort dat jaar.

Na de opening bleek dat slechts het traject Aalten – Bocholt een succesvol deel van de GWSM was. Echter vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd de grensovergang gesloten, waardoor er geen vervoer meer mogelijk was van Aalten naar Bocholt. Toen men dit traject in 1915 hervatte waren er veel minder reizigers dan voorheen en werd in 1916 daardoor zelfs geheel stopgezet.

Vanaf de jaren twintig werden de reizigerdiensten tussen Aalten en Lichtenvoorde veelal met motortrams uitgevoerd. Tot 1933, toen er bussen van de firma Veldhuis gingen rijden. Na de jaren dertig van de 20e eeuw bleek (behalve tussen Aalten en Bocholt) slechts het goederenvervoer succesvol.

In 1934 had het Tramstation als adres Polstraat 5. In 1937 werden de rails vanaf Bocholt naar de grens opgebroken, het gedeelte Station Aalten – grens in 1942. Tot 1953 wist het goederenvervoer per tram zich te handhaven, daarna werden de tramlijnen definitief opgebroken.

Bronnen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Let op: je reactie wordt openbaar getoond. Vragen, aanvullingen en/of correcties proberen wij zo spoedig mogelijk te verwerken. Daarna worden ze verwijderd, om ‘vervuiling’ te voorkomen. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen